Vooremäel lõid tuled särama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vooremäe valgustatud suusarajad.
Vooremäe valgustatud suusarajad. Foto: Kristjan Teedema

Ametlikult läheb tartlaste ühes külastatuimas talispordipaigas Vooremäel valgeks küll alles täna, kui kell 15.30 avatakse seal 4,2 kilomeetri pikkune terviseraja valgustus. Lambivalgeid radu on saanud suusatajad aga juba mitu päeva nautida.


Rajavalgustus süttib hämaruse saabudes ning lülitub astmeliselt välja kella 21 alates. Valgustus on uudse tehnoloogilise juhtimissüsteemiga, võimaldades ökonoomseimat ja kasutajasõbralikemat lahendust. «Baltimaades on see ainulaadne,» ütles Eesti terviseradade juht Jaanus Pulles.

«Kõigepealt süttib valgustus neil ringidel, mis on metsa sees pimedas. Kell 21 hakkavad tuled kustuma, algab see parkla suhtes kõige kaugematest ringidest – iga 10 minuti tagant kustub üks lamp.» Nii annab rajavalgustus ise märku, et aeg oleks mõelda kojusõidule. Kell 21.45 kustub viimasena parklavalgustus.

Valgustatud on kolme kilomeetri pikkune lastering ning nõudlikuma reljeefi soovijaile ka lisakaar Vooremäe tippu. Kolme prožektormastiga saab valguse ka kelgumägi.

Valgustuse rajamine (koos alajaama ja liitumisega) Vooremäele läks maksma ligi 170 000 eurot (2,66 mln kr). Suurem osa raha (60 000 eurot ehk 939 000 krooni)  saadi euroliidu külade arendamise meetmest, lisaks panustasid valgustusse SA Eesti Terviserajad ja Haaslava vald.

Valgustuse rajanud Decora Ehituse kiitmisel Jaanus Pulles sõnu kokku ei hoidnud. «Lumi tuli ju tänavu tavapärasest kuu aega varem maha ja seetõttu olid tööd raskendatud,» sõnas ta, «aga kõik sai valmis tehtud suusatajaid segamata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles