Enesetapu teinud BMXi superstaaril oli raskekujuline haigus

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dave Mirra.
Dave Mirra. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

11-kordsel X-mängude võitjal Dave Mirral, kes käesoleva aasta veebruaris sooritas 41-aastasena enesetapu, avastati haigus nimega krooniline traumaatiline entsefalopaatia.

Tegemist on levinud haigusega Ameerika jalgpalliliiga NFLi endiste mängijate seas. Korduvate peatraumade tõttu tekkiv tervisekahjustus väljendub depressioonis, mälukaotuses ning dementsuses. 

Esimese tõsise peatrauma sai Mirra 19-aastaselt, kui autoõnnetuse tõttu tekkis tema koljusse mõra. Pärast BMX-i karjääri lõppu proovis mees kätt ka poksimises. Lisaks sai ta mitmeid peatraumasid ka BMX-iga sõites.

Mirra naine, kellele teatati abikaasa haigusest märtsis, märkas tagantjärele mehe iseloomuomaduste muutust viimase aasta jooksul. «Ta ei suutnud ennast enam väljendada ning temaga oli raske suhelda. Vaatasin mitmel korral talle silma ja küsisin endalt mõttes: kes sa oled? Kus sa oled? Mis sinuga lahti on?»

«Loodan, et tulevikus on võimalik seda haigust ka elavatel inimestel tuvastada ning seejärel juba vältida või ravida,» jätkas Lauren Mirra. Kõnealusest haigusest linastus eelmisel aastal ka Hollywoodi film «Peapõrutus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles