Soome legend seadis 20 aastat tagasi sündinud maailmarekordi kahtluse alla (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Železny.
Jan Železny. Foto: SCANPIX

Soome odaviskelegend, pahura oleku poolest legendaarne Seppo Räty avaldas arvamust, et tšehhi Jan Železny nimel olev odaviske maailmarekord ei tohiks kehtida. Železny 98 meetri ja 48 sentimeetrini küündiv heide sündis täpselt 20 aastat tagasi, 1996. aasta 25. mail Saksamaal Jenas.

Železny tulemuse erilisust tõestab see, et praegu kehtiva odaga visatud kõigi aegade kümnest paremast tulemusest kuulub talle koguni kaheksa. Vastavas tabelis on 10. kohal mullu Pekingis 92.72 kirja saanud keenialane Julius Yego ning 7. real soomlane Aki Parvianen. Samas on Parviaise poolt 1999. aastal Kuortanes visatud 93.09 Železny maailmarekordist ligi viis ja pool meetrit kehvem.

Enne praeguse odamudeli kasutuselevõttu kuulus just Räty nimele kaks maailmarekordit. Mõlemad viskas ta kodusel Tohmajärvi staadionil. Ilta-Sanomatega vesteldes tunnistas Räty, et on tšehhi maailmarekordisse alati väga skeptiliselt suhtunud, ehkki tunnustab kunagist konkurenti kui vägevat sportlast. «Minu jaoks on tegu nii-öelda maailmarekordiga. Paljud teisedki ei võta seda kuigi tõsiselt,» sõnas Räty.

Soomlase sõnul ei vastanud Železny oda tema arvates reeglitele. «Rekordioda oli Sandvikeni tehases kõigile näha ja see meenutas heite ajal rohkem hobuserauda, mitte sirget oda. Niisama kätte võttes nägi see muidugi välja igati reeglitepärane, aga lisaks jämedusele ja mõõtudele saab odaga veel igasuguseid trikke teha,» sõnas Räty, kelle kinnitusel nähti 1995. ja 1996. aastal staadionitel igasuguseid imeriistu.

«Kahtlustati kõvasti, et mõne oda sees olid tugevdavad rõngad, mis mõjutasid märkimisväärselt oda lendu,» täpsustas Räty. Tema meelest võinuks 1984. aasta suvel 104.80 visanud ja sellega ajutiselt maailmarekordimeheks kerkinud sakslane Uwe Hohn visata Železny kasutuses olnud odaga sobivates ilmastikuoludes sama kaugele. «Neil odadel ei pruukinud suuri erinevusi olla. 1985. aastal viskas Hohn Canberras kuue sammu pealt 96.96,» meenutas Räty.

1996. aasta suvel võitis Železny Atlanta olümpiamängudel kulla, Räty sai pronksi. Železny auhinnakapis on olümpiakuld ka nii Barcelonast kui ka Sydneyst, lisaks on tal kolm MM-kulda ja kolm MM-hõbedat. Räty tuli maailmameistriks 1987. aastal Roomas ja sai neli aastat hiljem Tokyos hõbeda. Olümpiamängudelt on ta saanud hõbemedali ja kaks pronksi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles