FIFA paljastus: Blatter ja kaasosalised premeerisid end 70 miljoni euroga

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepp Blatter on seni kõik temale suunatud süüdistused tagasi lükanud.
Sepp Blatter on seni kõik temale suunatud süüdistused tagasi lükanud. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) andis täna teada, et korruptsiooniskandaali sattunud liidu endine president Sepp Blatter, peasekretär Jerome Valcke ning peasekretäri asetäitja ja finantsdirektori ametit pidanud Markus Kattner maksid endale viie aasta jooksul välja 79 miljoni Šveitsi frangi ehk enam kui 70 miljoni euro ulatuses ebaseaduslikke tasusid, vahendab Reuters.

FIFA kinnitusel näitas seda sisejuurdlus, mille tulemusi jagati Šveitsi prokuratuuriga ja USA justiitsministeeriumiga. Tasud maskeeriti palgatõusudeks ja MMiga seotud boonusteks. Uudise avalikustamine langes kokku Šveitsi prokuratuuri poolt eile FIFA peakorteris korraldatud läbiotsimisega, mille käigus võimud said enda valdusesse suure hulga dokumente ja elektroonilisi andmeid. Täna kinnitati täiendavalt, et uurimine ei puuduta FIFA uut presidenti Gianni Infantinot, vaid ainult neid kahtlusaluseid, kelle nimed on juba uurimise käigus avalikustatud.

Nädala algul teatas ka FIFA eetikakomitee, et pole veebruaris ametisse valitud Infantino suhtes mingit juurdlust algatanud. Kommentaar oli mõeldud vastuseks Saksa ajalehes DIe Welt avaldatud väidetele, nagu võiks Infantinot oodata ebaeetilise tegutsemise tõttu ees ajutine töölt kõrvaldamine. Väljaande väitel olid nende toimetajad näinud kirja, milles Infantino andis mais Mehhikos toimunud kongressi eel FIFA ametnikele korralduse kustutada endise FIFA tegevkomitee koosolekul tehtud salvestused.

Nimetatud kongressil võttis FIFA vastu palju poleemikat tekitanud otsuse, millega anti Infantino juhitud FIFA nõukogule õigus organisatsiooni enda sõltumatu järelvalveorgani liikmeid ametisse nimetada või sealt vabastada. Antud otsus andis nõukogule võimaluse vallandada eetikakohtuniku Hans-Joachim Eckerti ja uurija Cornel Borbely, samuti auditikomisjoni esimehe Domenico Scala. FIFA reformide läbiviimise eest vastutanud Scala astus päev pärast kongressi otsust protesti märgiks ise ametist tagasi.

Mullu USAs ja Šveitsis algatatud kriminaaluurimiste käigus on korruptsioonisüüdistus esitatud kümnetele jalgpalli tippametnikele, kellest paljud olid enne seda ametis kas oma riigi või koguni maailmajao alaliitude presidentidena. Samuti on FIFA olnud sunnitud uurima MM-finaalturniiride korraldamisõigustega seonduvat, eriti otsuseid anda 2018. aasta MM Venemaale ja 2022. aasta MM Katarile. Šveitsi võimud uurivad enam kui 150 raportit, mis viitavad antud teemadega seotud kahtlastele finantstehingutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles