Nesta Carteri dopingupatt ähvardab röövida Usain Boltilt olümpiakulla

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nesta Carter (vasakul) ja Usain Bolt 2013. aastal Moskvas peetud MMil.
Nesta Carter (vasakul) ja Usain Bolt 2013. aastal Moskvas peetud MMil. Foto: SCANPIX

Kui eile hakkas maailma meedias levima uudis, et Pekingi olümpiamängude dopinguproovide järeltestimisel jäi vahele üks Jamaika tippjooksjatest, siis täna avalikustas väljaanne Jamaica Gleaner ka patustaja nime. Dopingutarvitajaks osutus aastaid riigi paremikku kuulunud Nesta Carter.

Carter kuulus nii Pekingis kui ka neli aastat hiljem Londonis kuldmedali võitnud Jamaica 4x100 meetri teatejooksunelikusse. Ajalehe teatel leiti Carteri A-proovist metüülheksamiini nimelist ainet. Kui ka B-proov osutub positiivseks, peavad jamaicalased Pekingi kuldmedali loovutama.

See tähendab, et ühest kullast jääb ilma ka maailma kiireim mees Usain Bolt. Lisaks talle ja Carterile kuulusid Pekingis Jamaica nelikusse veel Michael Frater ja Asafa Powell. Senise praktika kohaselt on ühe jooksja patustamise korral alati teatevõistkonnalt medal ära võetud. Näiteks jäi USA ilma 2012. aasta Londoni olümpiahõbedast, kui dopinguproovis põrus anaboolse steroidiga Tyson Gay. Medali pidid seetõttu loovutama ka Trell Kimmons, Justin Gatlin, Ryan Bailey, Jeffery Demps ja Darvis Patton.

30-aastane Carter on lisaks kahele teatejooksu olümpiakullale võitnud ka kolm MM-kulda ja ühe hõbeda, seda samuti 4x100 meetri teatejooksus. Tema ainus individuaalne MM-medali pärineb 2013. aasta Moskva MMilt, kus ta sai 100 meetri jooksus Bolti ja Justin Gatlini järel pronksi. Aasta varem Istanbulis peetud sise-MMil võitis Carter 60 meetri jooksus Gatlini järel hõbemedali.

Carteri isiklik rekord 100 meetri jooksus on 9,78 sekundit, mis annab talle kõigi aegade edetabelis kõrge kuuenda koha. Temast kiiremad on olnud vaid kaasmaalased Bolt, Yohan Blake ja Powell ning ameeriklased Gay ja Gatlin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles