Tipptreenerid: noori pole võtta, noortetreenerid: noortele ei anta võimalust

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norman Käbin (nr4) ja Robert Valge (paremal) on ühed vähestest noortest, kes said tänavu meistriliigas pidevalt mänguaega.
Norman Käbin (nr4) ja Robert Valge (paremal) on ühed vähestest noortest, kes said tänavu meistriliigas pidevalt mänguaega. Foto: Liis Treimann

Eesti korvpallis valitseb pealtnäha kummaline vastuolu. Kohalike tippklubide peatreenerid Alar Varrak ja Gert Kullamäe rääkisid hooajalõpu intervjuudes, et noori mängijaid pole kusagilt võtta. Samas leiavad iga päev järelkasvuga tegelevad treenerid, et andekamate noorte meistriliiga meeskondade juurde võtmine ja nende mängitamine on arenguks hädavajalik, kuid paraku ei anta neile võimalust.

«Klubidel on lihtsam võtta valmis mängija kui noor, kellega peab hakkama vaeva nägema,» leiab Tartu Salva/Rocki meeskonna U16 vanuseklassi Eesti meistriks viinud Raido Rebane. Ta lisab, et noored, kes võiksid meistriliiga meeskondade uksele koputada, on täiesti olemas, kuid nendega on vaja teha tööd.

«Isegi kui mõni noor võetakse meeskonda, teeb ta seal sama palju trenni kui mehed. Samas pole tema tase veel meestega võrdne,» räägib Rebane. «Nendega tuleb teha lisaks individuaalset tööd – kas tunnike enne või pärast trenni. Kindlasti tuleks ära kasutada ka mängujärgsed päevad. Olen koolitustel vestelnud teiste riikide treeneritega ning kõik nad on rääkinud, et täiskasvanute meeskondade juures tehakse noortele eraldi lisatrenne.»

Rocki U18 meeskonna peatreenerina Eesti meistritiitli võitnud ning samal ajal ka Tartu klubi esindusmeeskonna abitreenerina tegutsev Toomas Kandimaa nendib, et noortega lisatreeningute tegemiseks peaks meeskonna juures olema ka kolmas treener: «Oleme selle vajalikkusest palju rääkinud, kuid seni on see vähemalt meie klubis jäänud rahaliste võimaluste taha. Just kolmas treener peaks olema see mees, kes teeb noortega individuaalseid trenne.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles