UEFA keelas EMi matšidele kuke toomise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Clement Tomaszewski hüüdnimega Clement d'Antibes koos kuulsa kuke Balthazariga
Clement Tomaszewski hüüdnimega Clement d'Antibes koos kuulsa kuke Balthazariga Foto: SCANPIX

Prantsusmaa jalgpalli mitteamelikuks maskotiks on ligi 20 aastat olnud kukk Balthazar, kuid nüüd keelas UEFA kuke toomise EMi mängudele.

UEFA ametnikud saatsid kuke omanikule Clement Tomaszewskile kirja teavitades, et kukk on potsentsiaalne julgeolekuoht ja selle tõttu saab ta staadionikeelu, edastab BBC.

Balthazarist sai Prantsuse jalgpallikoondise sümbol kui Prantsusmaa võitis 1998. aastal jalgpalli maailmameistrivõistlused.

Tomaszewski, kes kasutab enda kohta ka «lavanime» Clement d`Antibes, on vaadanud alates 1982. aastast üle 220 rahvusvahelise jalgpallimatši.

Hoolimata sellest, et kukk kannab kogu aeg nime Balthazar, ei ole tegemist ühe ja sama kukega, vaid kuked on vahetunud.

Tomaszewski sõnul on UEFA nõudmine absurdne, kuna kukk on osa Prantsuse jalgpalliajaloost ja kukel on õigus olla ka nüüdsel EMil.

Prantsusmaa üks sümboleid on Gallia kukk ning Balthazar on selle kuke kehastus.

UEFA karmistas Prantsusmaa EMi eelselt terroriohu tõttu julgeolekureegleid ning nende kohaselt ei tohi staadionile lemmikloomi kaasa võtta.

«Kukk on küll sümbol, kuid tema kohalolek nõuab turvateenistuselt lisatööd,» selgitasid UEFA ametnikud kukeomanikule saadetud kirjas.

Tomaszewski sõnas Prantsuse meediale, et ta kavatseb matšidele ikkagi kuke kaasa võtta ning ta vaatab kõiki mänge, milles osaleb Prantsuse koondis.

«Balthazar on mul kõikidel varasematel matšidel kaasas olnud. Kui asi läheb nii, et teda ikkagi ei lubata, siis ma boikoteerin mänge,» lausus kuke omanik.

UEFA EURO 2016 toimub 10. juunist kuni 10. juulini kümnes Prantsusmaa linnas, osaleb 24 koondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles