Eesti ja Venemaa mängud Putini sünnipäevadel jäävad ära, uus vastane Gibraltar

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltari jalgpallikoondise mängijad.
Gibraltari jalgpallikoondise mängijad. Foto: Tairo Lutter

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) otsustas neljapäeva õhtul peetud kongressil, et Kosovo ja Gibraltar saavad vastavalt 210. ja 211. riigini õiguse astuda ametlikult maailma jalgpallipere liikmeteks. Muudatus puudutab otseselt ka Eesti koondise käekäiku.

Nimelt tähendab see, et Gibraltar asetatakse septembris algavas MM-valiksarjas Eestiga samasse H-alagruppi. Veel kuuluvad sellesse gruppi Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Kreeka ning Küpros.

Seesuguse valiku tingis asjaolu, et Euroopa Jalgpalli Liidu (UEFA) erikomisjoni hinnangul ei oleks Kosovo asetamine Bosniga ja Hertsegoviinaga samasse gruppi turvaline. Seega mängib Kosovo I-grupis Horvaatia, Islandi, Ukraina, Türgi ja Soomega.

Kuna algselt olid H-grupp ja I-grupp erinevalt ülejäänud viiest alagrupist vaid viie-, mitte kuueliikmelised, plaaniti vabaks jääv rahvusvaheliste kohtumiste päev täita maavõistlusega. Eesti oleks pidanud kohtuma 2018. aasta MMi korraldajariigi Venemaaga, kusjuures nii 2016. kui ka 2017. aastal oleks mängupäevaks olnud 7. oktoober, mis on juhtumisi Venemaa presidendi Vladimir Putini sünnipäev.

Nüüd mängitakse neil kuupäevadel Gibraltariga, kellega Eesti on varem vastamisi olnud kahel korral. 2014. aasta aprillis võideti võõrsil tänu Dmitri Kruglovi ja Rimo Hundi väravatele 2:0, sama aasta mais tehti kodus Lillekülas pettumust valmistanud 1:1 viik. Sügisel lõppenud EM-valiksarjas lubati Gibraltaril juba osaleda ja seal jäi nende saagiks alagrupis kümnest mängust kümme kaotust. Ise löödi kaks ja endale lasti lüüa 56 väravat, muuhulgas kaotati näiteks Poolale, Iirimaale ja Saksamaale kolm korda 0:7, Šotimaale 0:6 ning Poolale 1:8.

Eesti alustab MM-valiksarja 6. septembril, kui võõrsil minnakse vastamisi Bosnia ja Hertsegoviinaga. Seejärel ootabki oktoobris ees kohtumine Gibraltariga ning kolm päeva hiljem võõrustatakse Kreekat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles