Kanada jäähokilegend lahkus taevastele väljakutele

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede hommikul suri oma kodus Ohios 88-aastaselt legendaarne Kanada jäähokimängija Gordie Howe, kelle nimel on tänase päevani NHLis peetud kohtumiste rekord ning kelle hüüdnimi oli tema tähtsust sümboliseeriv «Härra Hoki».

Howe pidas NHLis 26 hooaja jooksul 1767 põhihooaja kohtumist. Ta tuli Detroit Red Wingsiga neljal korral Stanley karika võitjaks, viskas põhihooaegadel 801 ja play-off'ides 68 väravat ning andis vastavalt 1049 ja 92 väravasöötu. Ta oli aastatel 1950-54 ja 1957-63 liiga suurim väravakütt, pääsedes 23 korral NHLi tähtede viisikusse.

Howe viskas 22 hooajal järjest vähemalt 20 väravat (1949-71), samuti on ta vanim mängija, kes iial NHLis jääl käinud. 1980. aastal seda tehes oli Howe'l vanust 52 aastat ja 11 päeva.

Viimastel aastatel võitles Howe aga dementsuse ja muude terviseprobleemidega ning elas kaks aastat tagasi üle ka infarkti. Teda jäävad leinama tütar ja kolm poega, kellest Mark jõudis samuti NHLi ning veetis seal pika ja eduka karjääri. 2011. aastal valiti Mark sarnaselt oma isale Jäähoki kuulsuste halli liikmeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles