Tšehhide kuldse generatsiooni lõpp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavel Nedved (vasakul).
Pavel Nedved (vasakul). Foto: SCANPIX

Kuldse generatsiooni suure võimaluse kurb lõpp ja ilmselt ka ühe turniiri otsustav hetk. 2004. aasta jalgpalli EMi muljetavaldavaim meeskond Tšehhi on võitnud täiseduga alagrupi, kus lisaks Lätile ka Saksamaa ja Holland ning hävitanud veerandfinaalis Taani 3:0. Nüüd ei ole autsaider Kreekale suudetud suurele ülekaalule vaatamata 40 minuti jooksul  väravat lüüa, aga aega on veel piisavalt. 

Halvem on see, et koondise liider, turniiri parim mängija Pavel Nedved lamab vigastatult murul ja treener Karel Brückner on kohe sunnitud ta Liverpooli tähtmängija Vladimir Šmiceri vastu välja vahetama.  Veteran Karel Poborsky läheb vasakule äärele ja noor Tomaš Rosicky mängujuhiks, aga  keegi neist ei ole päris Nedved. Kuigi Tšehhi jätkab domineerimist, on midagi olulist kadunud ja väravani ei jõuta, kuigi Koller ja turniiri väravakuningas Milan Baroš saavad korduvalt proovida. 

Lisaaja esimese poole üleminutil pääsevad kreeklased värava ees peaga löögile ja nooruke Petr Čech ei suuda reageerida.  Kreeka teeb finaalis Portugali vastu sama, mida veerandfinaalis Prantsusmaa ja poolfinaalis Tšehhi vastu - lööb mängu teises pooles tugevama meeskonna vastu peaga värava ja hoiab ime läbi oma puuri puhta - ning vormistab meistritiitli, mis püsib sajandi jalgpallisensatsioonina 12 aastat kuni Leicester City tiitlivõiduni kuu aega tagasi.

Tšehhid, kelle tiimi kuulusid juba nimetatud kuulsuste plejaadile lisaks veel näiteks Tomaš Galasek, Zdenek Grygera ja Marek Jankulovski jäävadki järjekordseks suure tiitlita kuldseks põlvkonnaks nagu ka Euro 2004 finaalis kreeklaste ohvriks langenud Luis Figo ja Rui Costa Portugal, kus just sel turniiril debüteeris verinoor Cristiano Ronaldo. 2006. aasta MM-il veel üritatakse ja alistatakse esimeses mängus muljetavaldavas stiilis USA 3:0, aga see on juba vananev meeskond ning karjääri lõpetavatele staaridele päris võrdväärset vahetust ei paista. Tšehhist saab taas Euroopa kõva keskmik ja pole teada, kas ja millal neil taas reaalselt tiitlile mängiv põlvkond esile kerkib.

Hispaania vastu läheb Tšehhi selge autsaiderina, aga loodetavasti suudavad nad survele vastu seista ja tuleb hea mäng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles