Euroopa uus jalgpalliriik ähvardab kaks EM-tiimi mängijatest tühjaks tõmmata

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad Granit (esiplaanil) ja Taulant Xhaka EMil omavahel heitlemas. Šveitsis sündinud meestest esimene esindabki palliväljakul Šveitsi, kuid tema vanem vend Taulant on selga tõmmanud Albaania särgi. Mõlema mehe juured viivad aga hoopis Kosovosse.
Vennad Granit (esiplaanil) ja Taulant Xhaka EMil omavahel heitlemas. Šveitsis sündinud meestest esimene esindabki palliväljakul Šveitsi, kuid tema vanem vend Taulant on selga tõmmanud Albaania särgi. Mõlema mehe juured viivad aga hoopis Kosovosse. Foto: SCANPIX

Euroopa jalgpalliühendus sai hiljuti uue liikme: maikuus võeti Euroopa Jalgpalli Liidu UEFA ja Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA liikmeks Kosovo. Kohe lülitati nad ka 2018. aasta MMi valiksarja. Ajaloolist tausta arvesse võttes ei olnud Serbia selle üle eriti rõõmus, ärevalt peavad Kosovo tegemisi jälgima ka kaks EM-finaalturniiril mängivat meeskonda. 

Murelikeks koondisteks on homme enda kolmanda alagrupimängu pidavad Albaania ja Šveits (Albaania mängib Rumeeniaga ja Šveits Prantsusmaaga). Nimelt on mõlema meeskonna ridades mitmeid mängumehi, kes võiksid tulevikus esindada just Kosovot. FIFA on andnud seni väidetavalt UEFA-le nõu, et juba mõnd teist rahvuskoondist valikmängus või finaalturniiri kohtumises esindanud jalgpallur ei tohiks hakata esindama Kosovot.

Vastavalt kehtestatud reeglitele ei saagi jalgpallialast kodakondsust enam vahetada, kui mängija on esindanud valikkohtumises või finaalturniiri matšis mõnd teist riiki. Siiski ei ole kõik nii üheselt selge, kuna Kosovo puhul on tegemist uue riigiga ning mõni mängija on ise vihjanud, et võimaluse korral tõmbaks ta selga just Kosovo särgi. Ka mainekas Suurbritannia ajaleht The Guardian kirjutas sel nädalal, et ongi olemas võimalus, et mängijatel lubatakse koondist vahetada, kuna Kosovo on uus riik jalgpallimaatikul ja varasemalt ei ole olnud kellelgi võimalik enda nendega põhjalikult siduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles