Kas näeme Taani ’92 ja Kreeka ’04 kordusetendust?

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige kallim jalgpallur Gareth Bale viib Walesi täna lahingusse Portugali vastu.
Maailma kõige kallim jalgpallur Gareth Bale viib Walesi täna lahingusse Portugali vastu. Foto: SCANPIX

Viimane suur jalgpalliimede aasta oli 2004. Euroopa meistriks krooniti toona Kreeka ja Meistrite liiga võitis FC Porto. Tänavu tundub taas selline aasta olevat – Leicester City võitis Premier League’i, Madridi Atletico jäi Meistrite liiga tiitlist ilma alles penaltiseeria järel ja Island jõudis EMil veerandfinaali. Siiski on õhus veel üks väga suur ime.

Käimasoleval Euroopa meistrivõistlustel on suurima üllatajana jõudnud poolfinaali Wales ja ainuüksi nii kaugele jõudmisega on juba tegelikult ajalugu tehtud. 3 miljoni elanikuga Wales on üldse läbi aegade kõige väiksema rahvaarvuga jalgpalliriik, kes kunagi EMil poolfinaali jõudnud.

Midagi sarnast on varasemast võimalik leida vaid maailmameistrivõistlustelt, kus nelja parema sekka on pääsenud viiel korral 3,4 miljoni elanikuga Uruguay. MM-tiitel võideti uruguailaste poolt 1930. ja 1950. aastal ning neljas koht on saavutatud 1954., 1970. ja 2010. aastal.

Heites taas pilgu ajalukku, siis on EM-finaalturniir läbi aegade pakkunud kaks tõelist üllatusvõitjat. Kui 2004. aastal said karika pea kohale tõsta kreeklased, siis 1992. aastal triumfeeris täiesti ootamatult Taani. Kahte nimetatud võitu lahutab 12 aastat ning Kreeka omaaegsest üllatusest möödub tänavu samuti 12 aastat ehk tänavu oleks justkui Walesi kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles