Mätase edu saladus: tühi pea

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätas EMi kvalifikatsioonis
Risto Mätas EMi kvalifikatsioonis Foto: Tairo Lutter

«Mida vähem mõtteid võistluse ajal peas on, seda parem. Mina suudan oma pea tühjaks teha jasee on ilmselt ka minu trump,» ütles odaviskaja Risto Mätas pärast täna toimunud Amsterdami Euroopa meistrivõistluste kvalifikatsioonivõistlust. Juba homme õhtul tuleb Mätas starti lõppvõistlusel.

Mätas sai kvalifikatsiooni avakatsel kirja 81.19, mis andis kaheksanda koha. Laanmäe sai 80.46ga 15. ja Kirt 74.64ga 26. koha. Kui Mätas hoidis oma pea mõtetest puhtana, siis teised kaks eestlast võisidki murduda just pinge all, Laanmäe vähem, Kirt rohkem.

«Tulemuse poolest oli see mu elu parim kvalifikatsioonivõistlus. Närv on endiselt sees, kuid olen õppinud seda kontrollima. Siiski ei olnud ma oma tehnikaga rahul. Hoojooksu lõpus kaotasin tasakaalu ja ka see ei näita head tehnikat. Ilmselt jäi see ikkagi pinge taha,» tunnistas Laanmäe.

Kirt võitles võistluse järel pisaratega, kuid tunnistas, et kõik jäi seekord tehnika taha. Tema treener Mätas selgitas: «Võin kinnitada, et Magnuse vorm on tegelikult väga hea, kuid ta tahab lihtsalt liiga palju. Kõik jääb hetkel kogemuste taha. Juba mõne aja eest oli näha, et ta võistles liiga palju, kuid jäime aja maha võtmisega veidi hiljaks.»

Mätas ise on aga tõsine suurvõistluste mees: juba viiendat aastat järjest on ta tiitlivõistlustel 12 parema hulgas. «Ja jälle ainsa eestlasena,» lisas ta ise juurde.

Amsterdami kesklinnas asuval muuseumiväljakul toimunud kvalifikatsiooni kohta jagus Mätasel ainult kiidusõnu: «Tulemused olid uskumatult head ja seda mõjutas kindlasti hea atmosfäär. Publik oli ülilähedal ja muusika mängis. Minu arvates oleks võinud ka visete ajal kõvasti tümmi lasta, kuna see võtabki pingeid maha. Siin oli väga mõnus visata, mitte nagu mõnel Eesti võistlusel, kus teadustaja räägib sinu viske ajal, kui kehvas vormis sa oled.» Päeva parima viske tegi Antti Ruuskanen, kelle odakaare pikkuseks mõõdeti 88.23. Üle 80 meetri viskas 15 meest.

Kas treener Mätas oleks pigem tahtnud enda asemel finaalis Kirti näha? «Ausalt öeldes ei. Minul on vaja Rio olümpiamängude normi (83 m) jahtida ja saan seda ka lõppvõistlusel teha,» ütles Mätas. Kirt ja Laanmäe on mõlemad tänavu olümpianormi juba ületanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles