Portugal lõikab kasu oma koloniaaltaustast (2)

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madeira saarelt pärit Cristiano Ronaldo tähistamas Roheneemesaartelt pärit Nani väravat. Taamal rõõmustab Guinea-Bissaus sündinud Danilo.
Madeira saarelt pärit Cristiano Ronaldo tähistamas Roheneemesaartelt pärit Nani väravat. Taamal rõõmustab Guinea-Bissaus sündinud Danilo. Foto: Carl Recine/REUTERS

Portugal on ikka andnud maailmale suuri jalgpallureid. Nimed nagu Eusebio, Luis Figo ja Cristiano Ronaldo on teada ka jalgpallikaugetele inimestele. Kohalikest jalgpallistaaride vormimise kõrval on Portugali suurklubide juures tipptegijateks aga kasvatatud suurel hulgal mängumehi, kes on sündinud portugallaste endistes koloniaalvaldustes.

Prantsusmaal peetaval EM-finaalturniir lõikabki finaali jõudnud Portugal kasu ka oma koloniaalajaloost, mistõttu on koondisesse jõudnud mängijaid, kes on sündinud nii Angolas, Guinea-Bissaus, Roheneemesaartel kui ka Brasiilias. Maailmale Eusebio, Hilario ja Mario Coluna andnud Mosambiik ei ole praegusesse koosseisu jalgpalluritega panustanud.

Portugali tippklubide akadeemiatel on aastakümnete jooksul olnud edukas skautimissüsteem, mille abil on peale koduriigi kaugematest nurkadest üles leitud noorte talentide silm peale pandud ka riigi endistele Aafrika koloniaalaladele. Klubid jahivad mängijaid samuti portugalikeelsest Brasiiliast.

«Mängijadeelistavadikkaliikudariikidesse, kus onnendegasarnanekeelelinetaustjakultuurilisederinevusedon väiksemad,» põhjendatakseraamatus«Global Football: Nations and Migration, the City and the Dream»,miksPortugaliendisteltkoloniaalaladeltliigutaksemängima just Portugali. «Portugali klubid otsivad Aafrikast uusi talente, kuid oluline on ka mängijate soov, kuhu nad ise tahavad minna.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles