Super! Kanter võitis EMil pronksi, Kupper seitsmes (4)

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Amsterdamis toimuval kergejõustiku EMil võitis Gerd Kanter meeste kettaheites pronksmedali. Kanter sai parimal katsel kirja 65.27. Euroopa meistriks krooniti Pjotr Malachowski (67.06) jateise koha sai Philip Milanov (65.71). Martin Kupper tegi oma karjääri parima tiitlivõistluse jasai avakatsel heidetud 63.55ga seitsmanda koha.

Lõppjärjestus:

1. Malachowski 67.06

2. Milanov 65.71

3. Kanter 65.27

4. Harting 65.13

5. Kövago 64.66

6. Stahl 64.04

7. Kupper 63.55

8. Jasinski 63.35

Kanteri ja Kupperi suurimad konkurendid:

Piotr Malachowski. Poolakas on vaieldamatult võistluse suursoosik. Valitsev maailmameister on ühtlasi ka tänavuse Euroopa edetabeli juht 68.15ga. 33-aastane poolakas on pikki aastaid kuulunud Kanteri suuremate konkurentide hulka ning tema tugevus pole kellelegi üllatus. Huvitaval kombel on tal varasemast vaid üks EM-medal – kuld Barcelonast 2010.

Philip Milanov. 25-aastane Belgia esindaja on ainus noorema põlvkonna kettaheitja, kes suutnud tiitlivõistlustel viimaste aastate medalimeeste vahele tulla. Mullu Pekingi MMil võitis ta hõbeda. Head taset on ta näidanud ka tänavu: hooaja alguses heitis ta Dohas isikliku rekordi 67.26. Amsterdamis täitis ta kvalifikatsiooninormi esimese katsega.

Robert Urbanek. Mullu Pekingi MMil pronksi saanud poolakas jõudis samaväärse autasuni ka kaks aastat tagasi Zürichi EMil. Arvestades, et tema isiklik rekord on «vaid» 66.93, on ta mees, kes suudab tiitlivõistlustel heita oma maksimumi lähistele. Seega pole tegemist külavõistlustel suurtulemuste tegijaga, vaid tiitlivõistluste mehega.

Daniel Stahl. Tänases võistluses on kohal kogu Pekingi MMi esiviisik. Peale Kanteri jajuba mainitud medalikolmiku tuleb tähelepanelikult jälgida ka Pekingis 5. koha saanud kõigest 23-aastast rootslast, kes on tänavu heitnud 66.74. Neljapäevases eelvõistluses oli Stahl paremuselt teine mees.

Zoltan Kövago. Kanteri eakaaslane, kel seljataga dopingupatt jakaristuse kandmine. Mullu naasis ta tippsporti, kuid jäi Pekingi MMil 18. Mehe karjääri hiigelhetk oli 2004. aastal, kui ta sai Ateena olümpial Aleksander Tammerti ees hõbeda. Muidu kõrge klassiga kettaheitjal pole tavaliselt suurvõistlustel asjad õnnestunud ning Ateena hõbe ongi tema ainus autasu. Tänases võistluses võib ungarlast pidada mustaks hobuseks.

Lois Maikel Martinez. Eelvõistlusel kõige pikema heite – 66 meetrit – teinud 35-aastane tundmatu suurus. Kuubal sündinud mees võistles aktiivselt, ent erilise eduta 2005. aastani. Seejärel on tema rahvusvahelises biograafias kümne aasta pikkune paus, ent mullu esindas ta Pekingi MMil juba Hispaaniat, ent taas edutult. Tänavuses Euroopa edetabelis on ta küll 7. kohal, ent tänases medalimängus pole ilmselt mõtet talle suuri panuseid teha.

Christoph Harting. Viimaste aastate kettaheite valitseja Robert Hartingi noorem vend ning tänavuse Euroopa edetabeli teine mees. EM peaks olema 26-aastasele mehele hea võimalus lõpuks ometi suurele areenile astuda ja medaliheitlusse sekkuda. Võimed on tal kindlasti olemas, küsimus on vaid selles, kuidas ta suudab neid pingelises olukorras realiseerida. Mullu MMil ta seda ei suutnud, jäädes keskpärase tulemusega 8. kohale.

Daniel Jasinski. Sakslaste neljas number on tänavu heitnud 67.16. 26-aastane mees on osalenud ka eelmisel EMil jaMMil, ent pole suurde mängu sekkunud. Ilmselt jääb ta ühte punti karjääri loojangul oleva hollandlase Rutger Smithi jaitaallase Hannes Kirchleriga.

Tänane stardijärjekord:

1. Martin Kupper

2. Hannes Kirchler

3. Pjotr Malachowski

4. Daniel Stahl

5. Rtuger Smith

6. Zoltan Kövago

7. Daniel Jasinski

8. Lois Maikel Martinez

9. Robert Urbanek

10. Gerd Kanter

11. Christoph Harting

12. Philip Milanov

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles