Kolossaalsed summad: jalgpalli EMi auhinnarahad

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastne Euroopa meister Portugal.
Vastne Euroopa meister Portugal. Foto: SCANPIX

Jalgpalli Euroopa meistriks tulnud Portugal teenis tänu võidetud tiitlile lisaks ka kopsaka rahasumma. Kui esimest korda Euroopa meistriteks tulnud portugallased pistsid taskusse 25,5 miljonit eurot, siis teiseks jäänud prantslasi kostitati «vaid» kaks miljonit väiksema summaga ehk 23,5 miljoni euroga.

UEFA (Euroopa Jalgpalliliit) lubas juba enne finaalturniiri, et meeskondadele laekuvad summad tõusevad võrreldes eelmiste kordadega märgatavalt. Lõpuks jagati 24 koondise vahel auhinnaraha kokku ligi 301 miljonit eurot, kusjuures piletitulu oli enam kui poole rohkem neli aastat tagasi Poolas ja Ukrainas toimunud finaalturniirist, mil premeeriti võistkondi 194 miljoni euroga.

Alustuseks sai iga finaalturniiril osalenud koondis 8 miljonit eurot. Boonusena võis lisanduda alagrupis saadud võidu eest üks miljon ja viigi eest pool miljonit eurot. Oma grupist 16 parema sekka murdnud meeskondi tunnustati 1,5 miljoni euroga ning sealt edasi veerandfinaalidesse jõudnud tiime kahe ja poole miljoni euroga. Neli poolfinalisti said igaüks veel neli miljonit eurot ning finalistidest kanti kaotajale 5 miljonit ja Euroopa meistrile 8 miljonit eurot. 

Seetõttu oli võimalik kõige rohkem teenida koguni 27 miljonit eurot (juhul, kui keegi oleks puhaste paberitega finaali sammunud - toim), turniiril teiseks jäänud meeskonnal 24 miljonit ning nelja parema hulka pääsenuil 19 miljonit eurot (olenevalt alagrupimängude tulemustele - toim).

Ühtekokku mängiti kuu aja jooksul 51 mängu ning 24 rahvuskoondist on ühtlasi kõige suurema meeskondade arvuga turniir läbi aegade. UEFA loodab järgmistel Euroopa meistrivõistlustel kasvatada piletitulu 450-500 miljoni euro peale, mis tähendaks ka tõusu auhinnarahades. Viimase 15 aasta jooksul on preemia tõusnud stabiilselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles