Lõplikult paigas – Portugali jalgpall ongi igas mõttes parim! (3)

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cristiano Ronaldo (esiplaanil) koos kaaslastega EM-tiitlit tähistamas.
Cristiano Ronaldo (esiplaanil) koos kaaslastega EM-tiitlit tähistamas. Foto: SCANPIX

«Maailma parim jalgpallur on portugallane – Cristiano Ronaldo. Maailma parim treener on portugallane – José Mourinho. Maailma parim jalgpalliagent on portugallane – Jorge Mendes,» nii loetles endine Portugali koondislane Costinha EMi finaali eel põhjusi, miks peaksid tema rahvuskaaslased tiitli võitma. Nüüd võibki nimekirja lisada: «Euroopa parim jalgpallikoondis on Portugalil.»

Kui maailma parima mängija ja treeneri üle võib vaielda lõputult, siis Jorge Mendese staatus maailma kõige produktiivsema agendina on täiesti kõigutamatu ning samamoodi ei saa Portugalilt 2016. aasta EM-tiitlit enam keegi ära võtta.

Võrreldes Euroopa suurte jalgpalliriikidega on ligi 11 miljoni elanikuga Portugal olnud jalgpallimaailmas aeglane areneja. Esmakordselt jõuti suurturniirile 1966. aastal, kui Mosambiigis sündinud Eusebio eestvedamisel lõpetati turniir pronksmedaliga. Järgmisel korral saadi parimatega mõõtu võtta alles 1984. aasta EMil, kus jõuti lõpuks poolfinaali. Stabiilselt on neil aga suurturniiridele asja olnud alates 2000. aasta Euroopa meistrivõistlustest. Esimese finaalini jõudsid nad 2004. aasta kodusel EMil ning nüüd said mehed lõpuks kaela ka kuldmedalid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles