Faktid, mida peab Liverpoolist teadma

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liverpooli fännid Euroopa liiga mängus Villarrealiga.
Liverpooli fännid Euroopa liiga mängus Villarrealiga. Foto: SCANPIX

Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan sõlmib lähemate päevade jooksul lepingu Inglismaa suurklubi Liverpooliga. Millised on tähtsamad faktid, mida tasub selle klubi kohta teada?

  • Asutatud 3. juunil 1892.
  • Klubi kuulub USA spordi investeerimisfirmale Fenway Sports Group, kellele kuulub muuhulgas ka pesapalli profiliiga MLB tiim Boston Red Sox.
  • Inglismaa meister 18 korral (viimati hooajal 1989/90). Rohkem tiitleid on vaid Manchester Unitedil (20).
  • Meistrite liiga võitnud 5 korral (1977, 1978, 1981, 1984, 2005). Selle näitajaga on nad kõige edukam Inglismaa klubi ning jagavad kõigi aegade edetabelis Müncheni Bayerni ja FC Barcelonaga kolmandat kohta Madridi Reali (11 võitu) ja AC Milani (7 võitu) järel.
  • Liverpoolil on üle maailma suurel hulgal ülikuulsaid fänne. Teiste seas toetavad Liverpooli Daniel Craig, LeBron James, Samuel L. Jackson, Angelina Jolie, Mike Myers, Dr. Dre, Caroline Wozniacki jne. Klubi toetajate sekka on omal ajal kuulunud ka Nelson Mandela.
  • Väljaspoolt Briti saari on Liverpooli kapteniks olnud vaid soomlane Sami Hyypiä, kes oli selles ametis aastatel 2001–2003.
  • Heyseli tragöödia. 1985. aasta Meistrite liiga finaalis kohtusid Brüsselis Heyseli staadionil Torino Juventus ja Liverpool. Kohtumine lõppes Juventuse 1:0 võiduga, kuid kõnekamalt on ajalukku läinud matši avavile eel aset leidnud juhtum, kui Liverpooli poolehoidjad murdsid tribüünidele asetatud piirdest läbi ja läksid Itaalia klubi poolehoidjatele kallale. Hulk Juventuse fänne suruti rüseluse käigus betoonseina vastu, mis lõpuks kukkus kokku. Hukkus 39 jalgpallifänni ja vigastada sai 400. Juhtunus jäid süüdi inglased ning nii määrati kõikidele Inglismaa klubidele eurosarjas mängimise keeld. Kui ülejäänud Inglismaa tiimid lubati euromängudele tagasi viie aasta pärast, siis Liverpool kuue aasta pärast.
  • Hillsborough' tragöödia. 1989. aastal Hillsborough' staadionil toimunud FA Cupi poolfinaalis Liverpool ja Nottingham Forest leidis aset Suurbritannia spordiajaloo kõige hullem katastroof. Traagilises juhtumis kaotasid elu 96 inimest ja vigastada sai veel koguni 766 inimest, kui politsei lasi tuhanded jalgpallifännid tunnelisse ja kahte väikesesse aedikusse. Ruumipuuduse tõttu tallati fännid jalge alla ja litsuti vastu barjääre. Esialgsest uurimisest selgus hiljem, et politseinikud proovisid juhtunut kinni mätsida ja süüdistasid jalgpallifänne. Hillsborough katastroofi uurimine on Briti ajaloo pikim protsess, kokku on selle asjus üle kuulatud üle 800 tunnistaja.
  • You'll Never Walk Alone (Sa ei kõnni kunagi üksinda). Richard Rodgersi ja Oscar Hammersteini loodud muusikalist «Carousel» pärinev laul on saanud Liverpooli jalgpallimeeskonna hümniks. Fännid võtsid selle kasutusele 1960ndatel.
  • Maailma kaheksas vutitiim. Liverpooli suurust spordimaailmas on raske ülehinnata. Alles nädal aega tagasi reastas mainekas majandusajakiri Forbes spordimaailma kõige väärtuslikumad spordiklubid ning Liverpooli väärtuseks hinnati 1,55 miljardit USA dollarit. Kõikide maailma spordiklubide pingereas paikneti 41. kohal (esikoha hõivas ameerika jalgpalli tiim Dallas Cowboys). Jalgpalliklubide pingereas hoitakse aga ülikõrget 8. positsiooni. Liverpoolist väärtuslikumad vutitiimid on Forbesi andmetel vaid Madridi Real (üldises pingereas 2.), FC Barcelona (3.), Manchester United (5.), Müncheni Bayern (12.), Londoni Arsenal (23.), Manchester City (28.) ja Londoni Chelsea (36.).
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles