Kas noorte MMil Otepääl kerkivad esile uued Veerpalud ja Šmigun-Vähid?

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Tammjärv on kuni 23-aastaste MMil Eesti üks suuremaid lootusi.
Karel Tammjärv on kuni 23-aastaste MMil Eesti üks suuremaid lootusi. Foto: Priit Simson

Kui keegi peab täna Otepääl algavat juunioride ja kuni 23-aastaste suusatajate MMi algajate jõuprooviks, on ta valel teel – stardis on mitmed täiskasvanutegi klassis hiilgavad sportlased.



Kuid isegi eeldatavalt tugevas ja tihedas konkurentsis on tasahilju räägitud eestlaste eesmärgist noppida koduselt tiitlivõistluselt vähemalt üks medal. Seejuures on siinsed suusajuhid korduvalt märkinud, et suuremad lootused on kuni 23-aastaste sportlaste hulgas.

Võimalike medalivõitjate ring pole lai – ihaldatud auhinnani võivad küündida kahevõistleja Kaarel Nurmsalu ning murdmaasuusatajad Triin Ojaste, Eeri Vahtra ja Karel Tammjärv. Unistuse täitumine eeldab aga eestlastelt ideaalset õnnestumist – peaaegu kõigil aladel on kohal juba ka täiskasvanute hulgas silmapistvate tulemusteni jõudnud talisportlasi ja tase võib osutuda ületamatult kõrgeks isegi meie parimas aastais suusatajatele.

Kõige kõlavamad nimed tulevad starti naiste sprindis – pärast nädalavahetusel toimunud MK-etappi jäid Otepääle omaealiste hulgas medaleid püüdma pühapäeval eelsõidu võitnud rootslanna Hanna Falk ja tema kaasmaalane, finaalis teiseks tulnud Hanna Brodin. Rootsi esindusele lisab tugevust ka pühapäeval MK-etapil meeste sprindis 8. koha saanud Teodor Peterson. Eestis pole nii kõrgest klassist sprintereid isegi täiskasvanute hulgas.

Teada-tuntud tegelasi on ka meeste murdmaasuusatamises, neist silmapaistvaim on tänavuse Tour de Ski kümnes mees, kanadalane Alex Harvey, kahevõistlejate esinumber peaks olema MK-sarjas tänavu isegi poodiumile tõusnud ja üldarvestuses 9. kohta hoidev sakslane Johannes Rydzek.

Eestlasedki ei lähe starti päris tühja kotiga. Nurmsalul on ette näidata hiljutine esikoht kahevõistlejate tugevuselt teise võistlussarja, kontinentaalse karikasarja etapil, Tammjärv jõudis aga pühapäeval esimest korda MK-sarja sprindivõistluses punktidele, jõudes veerandfinaali.

«Olin heast sõidust üllatunud,» sõnas Tammjärv toona Eesti ajakirjanikele. «Hoobilt muutus sprint MMil ahvatlevamaks, sõidetakse ju samal ringil. Tunnen, et seisund on päris hea, kuid midagi ennustada ma ei julge.»

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver loodab samuti Tammjärvelt suuri tegusid ja seepärast stardib noor suusamees Otepääl kõigil meeste distantsidel. «Tegemist on universaalse suusatajaga,» märkis Alaver. Lisaks sprindile on Tammjärvel suurimad võimalused suusavahetusega sõidus.

Omad trumpalad on ka Vahtral ja Ojastel. Vahtralt võib oodata suuri tegusid 15 km vabatehnikasõidus, Ojastelt aga klassikasprindis.

Samas ei maksa unustada, et Ojaste haigestus paar nädalat tagasi ja pidi  tarvitama antibiootikume. Ilmselt oli see ka üks põhjus, miks piiga jäi Otepää MK-etapil edasipääsust kaugele.

MM algab täna juunioride vabatehnikasõitudega, homme on samad distantsid U-23 klassi võistlejatel. Homme võistlevad esimest korda ka kahevõistlejad. Postimees.ee toob võistluste põnevamad hetked, kommentaarid ja tulemused operatiivselt lugejateni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles