FINA lubas kaks Venemaa tippujujat siiski olümpiale, CAS ägab töökoorma all

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikita Lobintsev (vasakul) ja Vladimir Morozov.
Nikita Lobintsev (vasakul) ja Vladimir Morozov. Foto: SCANPIX

Rios nädal aega tagasi ajutise peakontori sisse seadnud Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) on nende seitsme päeva jooksul menetlenud 11 apellatsiooni. Neist enamiku on esitanud dopingutarvitamises süüdistatuna võistluskeelu saanud Venemaa sportlased. Hea uudise said täna Rahvusvaheliselt Ujumisliidult teada Nikita Lobintsev ja Vladimir Morozov.

Võrdluseks toob BBC välja, et sama palju apellatsioone esitati CASile neli aastat tagasi kogu Londoni olümpia jooksul. Lisaks ootas tänahommikuse seisuga menetlemist veel 17 apellatsiooni Venemaa sõudjatelt ja kolm tükki olümpiamedali võitnud ujujatelt. Samuti võitleb kogu koondise eemaldamise vastu Venemaa tõstmisliit.

Positiivne uudis tuli Lobintsevi ja Morozovi jaoks lõuna paiku aga hoopis Rahvusvaheliselt Ujumisliidult, kes vabastas mehed võistluskeelust, kirjutab uudisteagentuur TASS. Mõlemad toodi nimeliselt ära Richard McLareni raportis, ehkki kumbki pole iial positiivset dopinguproovi andnud. «FINA andis mõlemale loa olümpiamängudel võistelda,» kinnitas ujujaid esindav advokaat Artjom Patsev.

Ka Daniil Andrijenko ja veel 16 Venemaa sõudja osas peaks otsus langetatama täna. Samuti on täna oodata otsust 2012. aastal Londonis 200 meetri rinnuliujumises pronksmedali võitnud Julia Jefimova osas. Temale määrati võistluskeeld varasemate dopingupattude tõttu, ehkki ta on toona nende eest määratud karistuse kandnud.

ROK otsustas juuli lõpus, et Venemaa sportlaste olümpialt eemaldamise üle peavad otsustama rahvusvahelised alaliidud. Rahvusvaheline tõstmisliit määraski eelmisel nädalal keelu kõigile kaheksale venelasele, kes oli Rio mängudeks üles antud. Kaks neist olid juba varem dopingutarvitamise eest võistluskeelu saanud ning veel neli toodi nimeliselt välja doktor Richard McLareni raportis, mis kinnitas Venemaal ulatusliku dopingusüsteemi olemasolu.

Tõstmisliidu apellatsioon tuleb CASi sõnul arutlusele eeldatavasti kolmapäeval. Seni on ujumisliit ja tõstmisliit ainsad, kes on järginud Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) soovitust kõik Venemaa sportlased olümpialt eemale jätta. Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) langetas vastava otsuse juba varem.

Varem on CAS langetanud otsuse – seda teatakse Osaka reegli nime all –, et dopingutarvitamises süüdi mõistetud, kuid karistuse juba kandnud sportlastele ei tohi hiljem topeltkaristust määrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles