Vihane Ogier: rallisõitjaid võinuks Soomes tabada Jules Bianchi saatus (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Raigo Mõlder pidid sarnaselt kolleegidele Soome MM-ralli publikukatsel traktorite vahel laveerima.
Ott Tänak ja Raigo Mõlder pidid sarnaselt kolleegidele Soome MM-ralli publikukatsel traktorite vahel laveerima. Foto: Ekraanitõmmis videost

Kolmekordne autoralli maailmameister Sebastien Ogier kritiseeris nädalavahetusel peetud Soome MM-etapi järel teravalt võistluse korraldajaid ja Rahvusvahelist Autoliitu (FIA). Prantslase pahameele põhjustas see, et ralli jooksul kaks korda läbitud publikukatsel kasutati šikaani märgistamiseks traktoreid, mitte tavapäraseid heinapalle või autorehve.

Šikaani asukohta märkisid sirge lõpus suured Valtra firma traktorid, mille kasutamise eesmärk oli mõistagi firma toodangut reklaamida. «Rääkisime sellest teiste sõitjatega kohe pärast ametlikku katsetega tutvumist ning kõik olid arvamusel, et see ei saa ometi tõsi olla,» vahendab MTV Sport Ogieri sõnu väljaandele Autosport. Prantslase väitel mõjus traktorite kasutamine eriti küüniliselt tunamulluse traagilise õnnetuse valguses, kui vormel-1 sarja Jaapani etapil sai raskelt vigastada tema kaasmaalane Jules Bianchi, kes sõitis vihmasajus rajalt välja ja põrkas kokku rajatraktoriga. Raskeid peavigastusi saanud Bianchi suri teadvusele tulemata mullu juulis.

«FIA võitleb liiklusturvalisuse nimel ja vormel-1 sarjas on toimunud ränk õnnetus, millesse oli segatud traktor. Siis aga toovad nad ometigi traktorid otse ralliautode teele. Hea küll, meie autod ei ole nii kiired kui vormelid ja nad on ka natuke ohutumad, kuid ikkagi,» pahandas Ogier, kelle väitel avaldasid sõitjad neljapäeval esimest korda läbitud publikukatse järel traktorite vastu protesti, kuid reedeks polnud midagi muudetud.

Ogieriga oli sama meelt ka Volkswageni võistkonna juht Jost Capito. «Oli väga vastutustundetu samm lasta millelgi sellisel toimuda. Traktorite koht ei ole rallirajal,» kurjustas Capito.

Autosport rääkis ka ralli direktori Kai Tarkiaineniga, kes selgitas, et traktorite kasutamine oli Valtra idee. «Uurisime, kas see on FIA reeglitega kooskõlas, ja seejärel langetasime vastava otsuse. Mõõtsime kõiki vahemaid ja kaalusime kõiki võimalusi. FIA reeglites on kirjas, kui suur peab olema takistuste vahe. Seda, millised takistused peavad aga olema, pole kuskil öeldud,» kaitses ta otsust. Tarkiainen lisas, et kriitika tuleb talle üllatusena, kuna nädalavahetuse jooksul ei võtnud ükski võistkond temaga otse ühendust.

Ott Tänak ja Raigo Mõlder pidid sarnaselt kolleegidele Soome MM-ralli publikukatsel traktorite vahel laveerima. FOTO:
Ott Tänak ja Raigo Mõlder pidid sarnaselt kolleegidele Soome MM-ralli publikukatsel traktorite vahel laveerima. FOTO: Foto: Ekraanitõmmis videost
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles