MM-hõbeda kahtlane dopingusaaga on võtnud tragikoomilise mõõtme (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ihab Abdelrahman mullu Pekingis võidetud MM-hõbedat tähistamas.
Ihab Abdelrahman mullu Pekingis võidetud MM-hõbedat tähistamas. Foto: SCANPIX

Odaviske MM-hõbemedalist Ihab Abdelrahman, keda tabas vahetult Rio olümpiamängude eel süüdistus dopingutarvitamises, ootab ikka veel B-proovi avamist. Põhjus selleks on proosaline, ent samavõrd totter – dopingulaborite töötajad läksid lihtsalt suvepuhkusele!

Egiptlase dopingujuhtumit kajastab üsna põhjalikult Soome ajakirjandus, kuna soomlane on nii tema treener Petteri Piironen kui ka mänedžer Jukka Härkönen. Viimane on Iltalehti väitel üritanud protsessi kiirendada, ent seni suurema eduta. «IAAF ja WADA pole suutnud ikka veel leida sobivat laborit, kus B-proovi suudetaks analüüsida. Esialgu pidi seda tehtama eelmise nädala esmaspäeval Barcelonas, kuid selgus, et sealsed töötajad läksid puhkusele. Sealt naastes sõitsid nad aga Riosse,» selgitas Härkönen, kes suhtles eile ka Egiptuse kergejõustikuliiduga, ent ei leidnud sealtki murele lahendust.

Kuna protsess venib, ei ole veel kindel ka Piironeni Riosse pääsemine. Ta akrediteeriti igaks juhuks Keenia odaviskaja Julius Yego teise treenerina, kuid Keenia alaliit on ilmutanud pääsmete jagamisel ranget joont ja nii on ka Piironeni akrediteering endiselt kinnitamata. Piironen ise on juba valmis, et peab olümpiat kodus Kuortanel telerist vaatama. «Diivan ootab mind,» kommenteeris ta Iltalehtile. «Keenia suunal on vaikus ja tavaliselt tähendab see eitavat vastust.»

Mullu said Piironeni hoolealused Yego ja Abdelrahman Pekingis peetud MMil meeste odaviskes kaksikvõidu. Abdelrahman sattus eelmise nädala alguses dopinguskandaali, kui väidetavalt oli tema dopinguproov positiivne. Egiptuse Kergejõustikuliidu presidendi Walid Ata sõnul on aga tegemist lihtsalt kohaliku olümpiakomitee kättemaksuga odaviskajale, kes on teinud avalikku kriitikat Egiptuse olümpiadelegatsiooni juhi aadressil.

«Teda on testitud nii võistlusväliselt kui võistlussiseselt. Ta on andnud üle 60 dopinguproovi ning pole möödunud ühtegi kuud, kui talt poleks võetud vereproovi. Ja nüüd, kui teda testitakse Egiptuses, annab ta äkki positiivse dopinguproovi,» rääkis Ata eelmise nädala alguses.

Ka kohalik spordiajakirjanik Reem Abulleil kinnitas seda teooriat. «Egiptuse olümpiakomitee on tõesti Abdelrahmani peale vihane, sest ta keeldus koostööst nende palgatud inimesega,» lausus ta. «Seega nad väidavad, et ta jäi kolm kuud tagasi dopinguga vahele. Egiptuse olümpiakomitee palgatud Rio delegatsiooni juht on problemaatiline inimene ning kõigil sportlastel on temaga probleeme. See ei pruugi olla juhus, et viis päeva pärast Abdelrahmani kriitikat tema pihta ilmub välja positiivne dopinguproov. Tegu on kahtlase juhtumiga ning kui see teooria peaks tõsi olema, siis mul pole Egiptuse olümpiakomitee käitumise kohta sõnu,» leidis Abulleil.

Meeste odaviske eelvõistlus peetakse Rios 18. augustil, finaal kolm päeva hiljem ehk mängude viimasel päeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles