Poksimise Rio olümpiavõitjaid määratakse tagatubades?

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Park Si-hun (vasakul) ja Roy Jones Jri 1988. aasta Souli mängude finaalmatši tulemus šokeeris kogu maailma.
Park Si-hun (vasakul) ja Roy Jones Jri 1988. aasta Souli mängude finaalmatši tulemus šokeeris kogu maailma. Foto: Ron Kuntz/AP

Laupäeval algavat olümpia poksiturniiri on tabanud karmid süüdistused. Rahvusvahelise Amatöörpoksi Assotsiatsiooni (AIBA) kogenud ametnike andmetel on enne turniiri korraldatud nii ringi- kui punktikohtunikele koosolekud, kus määratakse veel toimumata poksimatši võitja. AIBA peab süüdistusi alusetuks, kuid olümpiapoksi skandaaliderohke ajalugu jätab õhku kahtluse.

Võimalike tagajärgede hirmus anonüümsust palunud isikud avaldasid The Guardiani leheveergudel muret eelseisva olümpiaturniiri pärast. Kokkuleppematšide kahtlustus on neil isikliku kogemuse põhjal tekkinud. Väidetavalt on AIBA sügavalt korrumpeerunud.

«Pole kahtlustki, et mõned ringi- ja punktikohtunikud on Rios kinni makstud,» väitis üks AIBAle lähedal seisev isik. Tema ütluste põhjal on viimasel ajal tavaline, et enne poksimise suurturniiri saab grupp kohtunikke kokku ning neile öeldakse, kellele punkte jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles