Galerii: Laura Nurmsalu olümpiadebüüt lõppes avaringis (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel esimese Eestisportlasena Rio olümpiamängudel võistlustulle asunud Laura Nurmsalu kaotas oma esimestel olümpiamängudel juba avaringis, kui pidi tunnistama kolmes seerias ukrainlanna Veronika Martšenko 0:6 paremust. Võitja lasi kokku 78 punkti Nurmsalu 66 vastu. Üldkokkuvõttes kuulub eestlannale 33. koht.

Enne võistlust:

Reedel peetud naiste individuaalvõistluse eelringis, mille tulemusel selgus asetus duell-laskmisteks, sai Nurmsalu 625 silmaga 35. koha. Duell-laskmises kohtub ta 30. positsioonil lõpetanud ukrainlanna Veronika Martšenkoga, kes lasi 630 silma. Nurmsalu duell toimub esmaspäeva õhtul algusega kell 22.57 Eestiaja järgi. Eelringi parim oli Lõuna-Korea esindaja Misun Choi 669 silmaga.

Maikuus toimunud EMil krooniti Martšenko Euroopa meistriks nii individuaalselt kui naiskonnaga ja ta on maailmareitingu tabelis 9. kohal. Duelli võidu puhul pääseks Nurmsalu 32 parema hulka, kus tema järgmiseks vastaseks oleks tõenäoliselt 28-aastane Ki Bo Bae (KOR), kolmekordne olümpiavõitja ja neljakordne maailmameister. 

Mis on olümpiaring? 72 noole tulemuste põhjal tekib paremusjärjestus, mille järgi pannakse paika olümpiaring. Olümpiaring on üldiselt play-off-süsteemiga tabel, kus duelli võitja liigub edasi ja kaotaja jaoks on võistlus lõppenud. Eelringi asetus määrab vastase tugevuse - esimese tulemuse lasknud sportlane laseb esimese duelli 64. kohaga, 2. koha laskur 63. kohaga jne.

Kuidasduellide laskmine vibuspordis käib?

Laskmine toimub seeriate süsteemil. See tähendab, et kumbki laskur laseb 70 meetri distantsilt kolm noolt. Maksimaalne silmade arv seerias on 30 (10-10-10). Seerias rohkem silmi saanud laskur teenib 2 seeriapunkti. Juhul kui kolme noolega kogutakse võrdne arv silmi, saab kumbki laskur 1 seeriapunkti.

Duell kestab kuni 6 seeriapunkti täitumiseni. Kõige lühem duell kestab 3 seeriat (kokku 9 noolt) ja lõppeb 6:0 seisul. Kõige pikem duell võib kesta 5 seeriat (15 noolt) ja 5:5 viigiseisul lastakse lisanool – ehk toimub ümberlaskmine. Sel juhul saab otsustavaks see, kumma laskuri nool tsentrile lähemal on. Rio olümpiast alates kehtib reegel, et kui ümberlaskmisel on kahe laskuri nooled üksteisest kuni 1 mm kaugusel, siis ümberlaskmist korratakse.

Laskmine ise käib kordamööda. Tugevam laskur valib, kumb alustab, ja edaspidi alustab kaotusseisus olev laskur. Iga lasu sooritamiseks on 20 sekundit aega. See tähendab üldjuhul, et laskuril pole võimalik noolt tagasi lasta ja seda uuesti alustada (õnnestub ainult kiirustades ja ei too üldjuhul häid tulemusi).

Duelli võimalikud lõpud:

  • peale 3. seeriat - 6:0
  • peale 4. seeriat – 6:2, 7:1
  • peale 5. seeriat – 6:4, 7:3
  • peale ümberlaskmist - 6:5
Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles