Lipuskandaal olümpial: pahased hiinlased sattusid narri olukorda (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipud Rio mängude laskmisvõistluse poodiumitseremoonial. Väikesed viisnurgad on kõik samas asendis.
Hiina lipud Rio mängude laskmisvõistluse poodiumitseremoonial. Väikesed viisnurgad on kõik samas asendis. Foto: SCANPIX

Rio de Janeiro olümpiamängude korraldajad sattusid hiinlaste pahameele alla, kui neid süüdistati vale Hiina lipu kasutamises. Vaidluses selgunud tõde oli aga mõnevõrra ootamatu.

Kurjad hiinlased läksid korraldajate jutule, kuna olid märganud, et mitmes võistluspaigas on vardasse tõmmatud vale Hiina lipp. Eksimus seisneb väikeses, aga olulises detailis – nimelt on Hiina lipul üks suur viisnurk ja neli väikest poolkaares selle ümber. Õigel lipul on neli väikest viisnurka kujuteldaval ringjoonel kallutatud asendis, järgides joone kulgemise suunda (vt alumist pilti - toim). Olümpiamängude ujumis- ja laskmisvõistlustel lehvivad aga lipud, millel kõik neli väikest viisnurka on ühes ja samas horisontaalses asendis (vt ülemist fotot laskmise auhinnatseremoonialt - toim), vahendab Reuters.

Õige Hiina riigilipp - väikesed viisnurgad kaarduvad ümber suure.
Õige Hiina riigilipp - väikesed viisnurgad kaarduvad ümber suure. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

«Kõik mängudel kasutatavad lipud on Rahvusvahelise Olümpiakomitee poolt heaks kiidetud. Kuid püüame koos Hiina delegatsiooni esindajatega probleemile lahenduse leida,» lubas ROKi esindaja. Hiina delegatsioonist ei soovinud keegi Reutersile antud teemal kommentaari anda.

Seni Rio mängudelt kaheksa medalit, nende seas kolm kulda võitnud hiinlaste jaoks piinlikuvõitu puändi sellele loole paljastas aga kodumaine väljaanne South China Morning Post. Nimelt olevat vigased lipud nende andmetel valmistatud... Hiinas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles