Suur ujumisdraama: olümpiavõitjast ameeriklanna mõnitab mõnuga dopingupatust venelannat (8)

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilly King (esiplaanil) kulla üle rõõmustamas, tema selja taga Julia Jefimova.
Lilly King (esiplaanil) kulla üle rõõmustamas, tema selja taga Julia Jefimova. Foto: SCANPIX

Rio olümpial on omavahel suurelt tülli pööranud ameeriklanna Lilly King ning venelanna Julia Jefimova. Neist esimene on mitme päeva jooksul saatnud Jefimova suunas mõnitusi, juhtides tähelepanu asjaolule, et venelannal lasus enne OMi dopingukahtlus.

Valitsevale maailmameistrile Jefimovale määrati esialgu juulis võistluskeeld Venemaa spordis toimunud suuremahulise dopingutarvitamise tõttu. Jefimova ei ole ise sellest süüst päris puhas, sest on varem kandnud 16-kuulist karistust keelatud ainete kasutamise eest ning selle aasta alguses jäi ta vahele meldooniumi tarvitamisega. Hiljem selle eest määratud karistus tühistati ning venelanna teenis alles väga viimasel hetkel loa Riosse.

Kuigi Brasiilia fännide ning ülejäänud konkurentide vastuvõtt oli äärmiselt külm - Jefimova vilistati ujulas välja juba 100 meetri rinnuliujumise eelujumiste tutvustamisel - on venelannal kõige keerulisemad suhted ameeriklanna Lilly Kingiga, kes on konkurenti korduvalt mõnitanud.

Nimelt näitas Jefimova 100 meetri rinnuliujumise poolfinaalis kiireimat aega ning tõstis seejärel nimetissõrme püsti, näidates sellega, et ta on parim ehk number 1. King andis sellele vastulöögi, kui võitis oma poolfinaali kiirema ajaga, lehvitas samuti oma nimetissõrme ning kommenteeris hiljem venelanna käitumist veel nii: «Sa lehvitad oma sõrmega «Number üks» žesti, olles ise samas alles dopinguga vahele jäänud... Ma ei ole sellise käitumise fänn.»

Ööl vastu tänast peetud finaalis ujusid kaks kanget kõrvuti radadel ning paremat kiirust näitas King, kes võitis kulla olümpiarekordilise ajaga 1.04,93. Jefimova sai hõbeda ning tunnistas hiljem nutust punase näoga, et tema jaoks oli isegi finaalipääs üllatuseks. «Ma tõesti ei tea, kuidas ma praegu üleüldse finaali jõudsin,» rääkis venelanna.

King polnud aga dopingusüüdistuse küüsis olnud konkurendiga endiselt leppinud ega jätnud seda ka enda teada. Nimelt istusid medalivõitjad pärast finaali ühise laua taga pressikonverentsil, kus ameeriklanna teatas oma võidu kohta järgnevalt: «On väga imeline võita kuldmedal ja teada, et sa tegid seda puhtalt (ilma dopinguta).» 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles