Vene uudistekanal: Phelpsi kupuravi võrdub dopinguga (6)

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Phelpsi õlgadel asetsevad jäljed kupuravist.
Michael Phelpsi õlgadel asetsevad jäljed kupuravist. Foto: SCANPIX

Vene riiklik telekanal on seisukohal, et Rio olümpiamängudel möödunud ööl oma 21. olümpiakulla võitnud USA ujuja Michael Phelpsi kupuravi liigitub dopinguainete alla nagu ka meldoonium. Teatavasti sai kaheaastase võistluskeelu just viimasega patustanud Vene tennisetäht Maria Šarapova.

Väidetavalt mitmete USA olümpiakoondise liikmete seas populaarne Hiina ravimeetod (kupuravi – toim) peaks aitama kehal kiiremini vigastustest taastuda. Pärast seda, kui Michael Phelps võitis Rios 19. kuldmedali, on kupuravist ehk vaakummassaažist hakatud enam huvi tundma. Seni puuduvad asjakohased tõendid, mis väidaks, et selline taastumisviis aitab kaasa sportlase suutlikkusele.   

Vene uudistekanali ankur sõnas, et kupuravil pole mingit erinevust keelatud ainete listis oleva meldooniumiga. «Vaakummassaaž parandab vereringlust ning üleüldist heaolu, mistõttu taastuvad lihased pärast füüsilist pingutust kiiremini. Teisisõnu: kogumõju ei erine mingil määral võrreldes meldooniumiga.»

Meldoonium lisati Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) poolt keelatud ainete minekirja 2015. aasta lõpus, kui avastati tõendeid selle kuritarvitamisest sportlaste poolt. Seoses Venemaal avastatud riigisisesest dopingusüsteemist keelati ligi sajal atleedil Rios võistelda, kuid enamik (271) said siiski selleks loa.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles