Tänapäeva rekordid on ajalugu, Phelps ületab nüüd antiikrekordeid

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Phelpsile (vasakul) elavad Rios kaasa kihlatu Nicole Johnson (paremal) ja poeg Boomer.
Michael Phelpsile (vasakul) elavad Rios kaasa kihlatu Nicole Johnson (paremal) ja poeg Boomer. Foto: SCANPIX

RIO OLÜMPIA. 2000. aasta Sydney mängudel 15-aastase poisina 200 m liblikujumises 5. koha saavutanud Michael Phelps on seejärel olümpiamängudelt kogunud kulda ja karda ning kirjutanud oma nime ajalooraamatutesse. Kui Phelps on juba pikka aega olnud läbi aegade kõige edukam olümpialane, siis teisipäeva õhtul võidetud kuldmedaliga 200 m liblikujumises tõuseb ta ka antiikolümpiamängude suurima sangari kõrvale.

Teisipäeval krooniti Phelps ka 4 x 200 m teateujumises olümpiavõitjaks, nüüd on tema arvel müstilised 21 olümpiakulda ja kokku 25 medalit. Loomulikult on mõlemad arvud rekordilised, kuid paljutähenduslik oli just 200 m liblikujumises saavutatud esikoht – nüüd on tal 12 individuaalset olümpiakulda. Viimati nimetatud arvuni jõudis ka antiikolümpiamängude suurim sangar Leonidas Rhodes, seda aga koguni 2168 aastat tagasi. Antiikmängudel võistelnud Rhodes oli suurepärane sprinter, keda on peetud isegi läbi aegade parimaks. Kui tema 12 antiikolümpiamängude individuaalalade kuldmedalit on ajalooannaalidesse talletatud, siis kahjuks pole säilinud tema võistlustulemusi.

Tänapäeva naastes saame loomulikult kuulda imelugusid praegusest suurimast staarist. Karjääri jooksul väljaspool võistlusi igasugustesse sekeldustesse sattunud Phelps on Rios justkui uus mees ja tema motivatsioon olevat suurem kui kunagi varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles