Neljapaat tegi Eesti spordiajalugu: esmakordselt neli meest korraga OM-poodiumil

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio olümpiamängude neljapaatide poodium.
Rio olümpiamängude neljapaatide poodium. Foto: Tairo Lutter

Eesti paarisaerulise neljapaadi Kaspar Taimsoo, Tõnu Endreksoni, Allar Raja ja Andrei Jämsä korraga olümpiapoodiumile kerkimine on Eesti spordis ajalooline sündmus. Kunagi varem ei ole korraga neli eestlast poodiumile kerkinud.

Kahel korral on pjedestaali samal astmel olnud kolm ning ühel juhul viis meie spordimeest.

Korraga teenitud viis pronksmedalit jääb juba kaugesse aega, kui 1928. aasta Amsterdami olümpiamängudel jõudsid purjetamises kolmandale kohale Nikolai Vekšin, Andreas Faehlmann, Georg Faehlmann, Eberhard Konrad Roman Vogdt ja William von Viren.

«1928. aasta Amsterdami mängude nädal aega kestnud purjeregatt andis Eestile üllatuspronksi. Nikolai Vekšini juhitud jaht Tutti 5, mis konkureeris maailma parimatega 6 meetri purjeklassis, oli olümpiamängudele jõudnud väljaspool Eesti Olümpiakomitee ametlikku esindust,» kirjutatakse raamatus «Eesti olümpiamedalivõitjad». «Medal võideti suuresti tänu Eesti spordi esimesele suur­sponsorile Emil Fahlele, kelle näol oli tegemist ärimehest purjetajaga.»

Kolm Eesti sportlast on korraga poodiumile tõusnud kahel korral ja see on seni juhtunud vaid korvpallis. 1952. aasta Helsingi olümpiamängudel said Joann Lõssov, Ilmar Kullam ja Heino Kruus NSVLi koondise ridades kaela hõbemedalid ning 1968. aasta Mexico OMil võtsid pronksised autasud vastu Priit Tomson, Jaak Lipso ja Anatoli Krikun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles