Phelps palus enne olümpiat FINAl dopingukontrollide arvu suurendamist

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Phelps
Michael Phelps Foto: Martin Rickett/PA Wire/Press Association Images

USA ujuja Michael Phelps kirjutas koos 22 kaasmaalasest ujujaga enne olümpiat alla kirjale, kus nõuti enne olümpiat tehtavate dopingutestide arvu suurendamist.

BBC andmetel kirjutasid 23 USA ujujat ühiskirja ning saatsid selle detsembris Rahvusvahelisele Ujumisliidule (FINA). Allakirjutajate seas olid ka olümpiamängudelt kokku vastavalt 12 ja kuus medalit võitnud Ryan Lochte ning Missy Franklin.

FINA võttis tippujujate algatuse jaanuaris vastu. Dopingutestide arv olümpia 34 ujumisala kümne parema ujuja seas on varasemaga võrreldes märgatavalt kasvanud. «Oleme arusaamal, et Venemaa riiklikult rahastatud dopinguprogramm ei puuduta ainult kergejõustikku, vaid ka ujujaid ning teiste spordialade esindajaid,» märgiti kirjas.

«Teame ka seda, et teiste riikide tippujujatel on dopingutarvitamise ajalugu, sealjuures on nende riikide antidopinguprogrammi efektiivsus küsitav. Puhaste ujujate arusaamal peaks FINA oma ressursid suunama just dopingukontrollidele,» jätkati kirjas.

Eelmainitud allakirjutajatele lisasid oma nime veel Camille Adams, Nathan Adrian, Michael Chadwick, Tyler Clary, Kevin Cordes, Conor Dwyer, Matt Grevers, Jessica Hardy, Chase Kalisz, Caitlin Leverenz, Simone Manuel, Katie Meili, Cody Miller, Lia Neal, David Nolan, Allison Schmitt, Josh Schneider, Tom Shields, Austin Surhoff ning Kelsi Worrell.

FINA kulutas eelmisel aastal antidopinguprogrammi 650 000 eurot. Hinnanguliselt võrdub see vaid kümnendikuga summast, mille kulutab dopinguvastasesse võitlusesse Rahvusvaheline Jalgrattaliit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles