Rio korralagedus paneb Jõgevamaa metsaülemast tippkohtuniku ainult muigama

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadluskohtunik Peep Arold kuulub maailma parimate õigusemõistjate sekka.
Maadluskohtunik Peep Arold kuulub maailma parimate õigusemõistjate sekka. Foto: Tairo Lutter

Rio mängude maadlussaalist võib leida eestlasest kohtuniku Peep Aroldi, kes kodumaal teenib leiba Luua metsanduskooli metsaülemana. Rio mängud on rahuliku meelega õigusemõistjale teised olümpiamängud, ka neli aastat tagasi Londonis oli ta ametis. «Neli korda olen tahtnud olümpiale saada, päris hea õnnestumisprotsent,» sõnab maailma tippkohtunike sekka kuuluv Arold.

Varemgi ohtlikus olümpialinnas viibinud mees ütleb, et aastad Venemaa armees ja terav kohtunikusilm teevad Rioski pättide äratundmise lihtsamaks.

Maadluskohtunike päevad mööduvad suuresti saalis. «Hommikul pool üheksa lahkume hotellist ja õhtul kolmveerand kaheksa jõuame tagasi hotelli.» Kohtunike päevakava ehk matšid, kus nad õigust mõistavad, pannakse paika jooksvalt. «Hommikul saali tulles ei tea, mis ees ootab. Eile vilistasin matil ühe matši ja ühel olin küljekohtunik. Õhtuks saab 12 matši ja meid on siin 50 kohtunikku, neist viis korraga töös. Aga suurem osa tööst on hoopis istumine ja ootamine,» kirjeldab ta oma tööpäeva. Londonis oli aga veel rohkem istumist ja vähem võimalust tööd teha.

Rios on Arold teist korda. «Turistina vabatahtlikult enam teist korda ei tuleks, loodusesse läheks küll Brasiilias, aga linnadesse selles riigis ei kisu. See ei ole turism ja kui neis kohtades käimata jääb, siis ei kaota midagi. Minuga ei ole midagi õnneks juhtunud, aga teravaid elamusi saab mujalt ka hankida. Copacabanal paar esimest plokki on väga ilusti turvatud, aga ülespoole minnes väga huvitav enam ei ole,» räägib ta. «Alguses sai seal jalutatud ka, aga õnneks on sõjaväe ajal kaks aastat Venemaal vange valvatud ja eks silm tabab üsna kiiresti nii mõndagi. Maadluses pead samamoodi pisiasju nägema ja kiirelt reageerima,» võrdleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles