Võimas, Nurmsalu! Kolm päeva, kolm medalit, kolm pronksi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalul ja tema fännidel on põhjust rõõmustamiseks – spordimehe kaelas rippuvad kolm pronksmedalit                 tulid kõigile üllatusena.
Kaarel Nurmsalul ja tema fännidel on põhjust rõõmustamiseks – spordimehe kaelas rippuvad kolm pronksmedalit tulid kõigile üllatusena. Foto: Liis Treimann

«Kui ma enne MMi oleksin öelnud, et võidan siit kolm medalit, siis oleks kogu rahvas laginal naernud. Nad oleksid mõelnud, et see mees on ikka täitsa opakas!»



Nii arutles pärast oma kolmandat juunioride MMi pronksi kahevõistleja Kaarel Nurmsalu. Ei tema ise, treenerid Ristto Pirttimäki ja Petteri Kukkonen ega ka isa Toomas Nurmsalu osanud kolme medalit ka kõige ilusamas unenäos näha. Oli ju eesmärgiks võita üks medal. Laupäeval sai see eesmärk aga juba kolmekordselt ületatud.

Tõsi, enne Nurmsalu eeldatavat põhiala – kahevõistluse sprinti – olid pinged õhus. Kaks eelmist võistluspäeva, dopingukontrollid, pressikonverentsid ja medalitseremooniad olid võtnud sportlaselt viimsegi energia. Nii vaimse kui ka füüsilise.

Kümme sekundit

Kui tuli aeg teha suusahüppevõistluseks soojendust, ei leidnud Tamsalust pärit mees enam kuskilt jõudu. Kuigi mis seal salata, mõtteis vasardas tuntud ütlus: ega kaks ilma kolmandata jää.

«Jube raske oli end võistluseks üles kruvida. Rigu (treener Ristto Pirttimäki – toim) käskis sooja teha. Mina aga vaidlesin talle vastu. Lihtsalt ei suutnud minna,» sõnas Nurmsalu, kes end viimaks siiski kokku võttis.

Ja tänu taevale, et ta seda tegi – hüppemäelt tuli taas parim, 93,5 meetri pikkune hüpe ning edu sloveen Marjan Jelenko ees oli viie kilomeetri vabatehnikasõidule minnes kümme sekundit. Arvestades sloveeni sõidutaset, leppis Nurmsalu mõttes juba tõsiasjaga, et kõige kirkamast medalist on ta taas kord ilma.

Hõbemedalist madalamat eesmärki ei soovinud ta aga võtta. Hoolimata sellest, et lihased olid juba enne võistlust piimhappest valusad. Ja olgugi et neljapäeval tavadistantsil võitnud sakslane Johannes Rydzek pääses rajale 50 sekundit pärast eestlast.

Ega kodupubliku ees saa ju medalita jääda! Eriti veel siis, kui fännide seas on nii sõbrad, tuttavad kui ka tüdruksõber Ekaterina.

Stardijoonel võttis Nurmsalu oma taktikaks püsida Jelenko sabas nii kaua kui võimalik. Kuni kolmanda kilomeetrini ta seda suutiski, siis aga sai jaks otsa. Lausa nii otsa, et kilomeeter enne finišijoont möödus Nurmsalust ka Rydzek.

Finišijoone ületas eestlane taas kord kolmandana. Kolm päeva, kolm medalit, kolm pronksi!  Esimene eestlane, kes on juunioride MMilt naasnud kolme individuaalvõistluse medaliga.

«Mis tunne mul on? Äge tunne,» muigas Nurmsalu, kellel on enda sõnul praegu elu parim kuu. Võit Kontinentaalkarikal, kolm pronksi juunioride MMilt – mida veel elult tahta? «Tegelikult oleksin tahtnud sprindivõistluselt hõbedat. Paraku seadsin endale liiga kõrge eesmärgi,» tõdes Nurmsalu mõtlikult.

See aga ei tähenda, et ta oma kolmanda pronksmedaliga rahule poleks jäänud. Vastupidi. Kolme medaliga saavutas ta oma esialgsed eesmärgid sajaprotsendiliselt. Aga hing ihkas siiski midagi veelgi enamat…
Sõidab ATVga

«Sprindis olnuks meil hõbemedalivõimalus vaid siis, kui loobunuksime hüppevõistlusest. Aga seda pronksi ei vahetaks me mingi hinna eest hõbeda vastu,» õhkas enne poja kolmandat medalitseremooniat isa Toomas Nurmsalu.

Nüüd on Nurmsalude ainuke küsimus: kuidas edasi minna? Hooaja põhivõistlus on läinud üle ootuste hästi, kuid täiskasvanute Holmenkolleni MM on alles tulemas. Kuidas säilitada vormi? Kuidas end motiveerida?

«Tahaksin ühe nädala puhkust võtta. End kõigest täiesti välja lülitada. Aga ma isegi ei kujuta ette, mida selleks teha. Pean ilmselt koju sõitma, ATV-le hääled sisse lükkama ja selle sõiduvahendi pöördesse ajama. Sest magamisest mul enam energiat ei tule,» muigas Nurmsalu.

Seda, et MMil oleks vorm veelgi parem kui praegu, Tamsalust pärit mees eriti ei looda. See oleks tema sõnul väike ime. «Et praegust vormi säilitada, peaksin vist lausa Mati Alaver (Eesti suusakoondise peatreener – toim) olema. See saab väga keeruline olema,» tõdes Nurmsalu.

Seetõttu pole ta endale ka Oslo MMiks ülearu suuri eesmärke seadnud. MM on tema jaoks pigem boonus. Töö on juunioride MMil tehtud. Ja veel milline töö!

«Tule, taevas, appi – võtta suusahüpetest medal ja lisaks veel kaks kahevõistluse medalit. Ma ei suuda seda siiamaani uskuda,» tõdes Nurmsalu hämmeldunult.

Peale Nurmsalu oli laupäeval võistlusrajal veel kolm eestlast. Kail Piho lõpetas 22., Han-Hendrik Piho 39. ja Kristjan Ilves 48. kohaga.

Kui esialgu pidid kolm viimast ja Nurmsalu osalema ka kahevõistluse meeskonnavõistlusel, siis eile keskpäeval otsustasid kohtunikud võistluse liiga tugeva tuule tõttu ära jätta.

«Kas tuul võttis meilt neljanda pronksi? Ei, kindlasti mitte. Meie jaoks oleks juba kümne hulkagi tulek üle ootuste hea olnud,» tõdes Toomas Nurmsalu.

Eile õhtul käis Nurmsalu siiski Otepää hüppetornis ja aitas Eesti suusahüppajad meeskondlikult 10. kohale.

Olümpialt eemale jäämine on unustatud

Kaarel Nurmsalul olnuks eelmisel aastal võimalik osaleda ka Vancouveri olümpial, kuid Eesti suusaliit otsustas Sloveeniast vabaks jäänud kohta mitte kasutada. «Kellelegi ma sellepärast kirvest pähe ei löö, aga pettunud olen küll,» tõdes Nurmsalu toona.

Eesti Suusaliidu president Toomas Savi märkis Postimehele antud intervjuus, et olümpialt eemale jäämine tuleb Nurmsalule kasuks.

«Meie otsus pigem kaitseb noort inimest,» lausus Savi. Küsimusele, kas ehk soovib suusaliit Nurmsalu taas kord kaitsta ja täiskasvanute MMile mitte saata, vastas Nurmsalu muigamisi: «Ah, las see jääda. Olen enda jaoks selgeks teinud, et tegelikult ma olümpianormi ei täitnud. Seega võis nende otsus isegi õigustatud olla. Ehk polekski kõik tänavu nii läinud, kui ma oleksin olümpiale pääsenud?»

Samas soovis Nurmsalu suusaliitu tänada, sest talle tagati kõik võimalused juunioride MMi medali eest võitlemiseks. Kahevõistlejate käsutuses oli ka kaks hooldemeest. «Tore, et sain suusaliidule siin midagi tagasi anda. Nad on mind väga palju aidanud,» sõnas Nurmsalu. (PM)

Treener näeb Nurmsalus medaliainest

Kaarel Nurmsalu soomlasest treener Petteri Kukkonen tõdes vahetult pärast eestlaste kolmandat pronksi, et Kaarel Nurmsalus on ainest tõusta ka täiskasvanute klassis medalipretendentide hulka. Selleks on aga vaja teha kõvasti tööd ja näha vaeva.

«Karla võimalus ka täiskasvanute tiitlivõistlustelt medal võita on täitsa olemas. Juunioride MM on alles vahetulemus. See näitab, et sportlases on potentsiaali jõuda ka suuremate võitudeni,» sõnas Kukkonen, kes on Nurmsaluga juba kolm aastat koostööd teinud.

Juunioride MMilt saadud tulemused on koostöö esimesed viljad. «Enne MMi lootsime, et tuleb üks medal. Kolm medalit on üle ootuste tulemus. Eriti kõrgetasemeliseks peame medalit suusahüppevõistluselt. Paljud ei oska seda hinnatagi! Uskumatu tulemus!» nentis Kukkonen. (PM)

Tagasi üles