Treener Valgemäe pole uisuliiduga rahul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Valgemäe
Tiiu Valgemäe Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Pärast Gerli Liinamäe edukat debüüti iluuisutamise Euroopa meistrivõistlustel kerkis õhku ka tüliküsimus – miks peab täiskasvanute arvestuses Eestis kuldmedali võitnud ja EMil 13. koha saanud uisutaja osalema veel ka noorte meistrivõistlustel, kus lähevad jagamisele kohad juunioride MMile.


Eestil on juunioride MMil naiste üksiksõidus üks koht ja uisuliidu reeglite kohaselt sõidab Lõuna-Koreas Gangneungis peetavale jõuproovile noorte Eesti meister.

«See on täiesti absurd, et ta peab tõestama, et oskab uisutada ja väärib kohta juunioride MMil,» ei varjanud Liinamäe treener Tiiu Valgemäe oma pahameelt. «Kui tahame noort sportlast tappa, siis võime seda teha, aga kui tahame teda toetada ja hoida, et ta hästi edasi esineks, siis leian, et see on uisuliidu poolt vale otsus.»

Liinamäe jõudis Šveitsis Bernis peetud EMilt tagasi eile, Eesti noorte meistrivõistlused peetakse aga juba sel nädalavahetusel Tallinnas.

Eesti Uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura Valgemäe pahameelt ei mõistnud. «Miks peaksime Liinamäele erandi tegema? Niimoodi võtaksime ju teistelt kohe võimaluse ära,» selgitas ta. «Meil on juhatus reeglid paika pannud, kuidas kuskile võistlusele pääseb. Meil on palju häid tüdrukuid – lisas Liinamäele ka näiteks Svetlana Issakova ja Jasmine Alexandra Costa.»

Valgemäel oli uisuliidu suhtes teisigi pretensioone. «Enne Eesti meistrivõistlusi ei saanud me uisuliidult mingit toetust. Ja kui nõudsin meile EMile minekuks esindus­dresse, öeldi mulle, et ära virise kogu aeg,» avaldas ta. «Lõpuks ikka saime Gerlile uue pluusi.»

«Mis jutt see on?» imestas Kuura Valgemäe väidet kuuldes. «Anti ju uued pluusid, mingit probleemi pole olnud, need oli vaja lihtsalt tellida. Kõik koondiseliikmed said ühesugused pluusid.»

Valgemäe arvates oleks aeg uisuliidus suuremaid muutusi ette võtta. «Uisuliit on oma tööd teinud ja pannud asjad liikuma, aga Žiguliga ei taha keegi enam sõita, sest on saadud paremat tunda,» arutles ta. «Inimesed võib-olla ei oskagi midagi nõuda, aga mina olen 20 aastat Soomes olnud ja ma näen, mis toimub. Miks Soome naised on nii head? Sest seal on kõik paigas. Nüüd oleks seda ka Eestis vaja. On vaja vahetada Žiguli mersu vastu ja asi hakkaks toimima.»

«Keegi ei julge midagi öelda, aga mina ei karda, tahan, et Eestis tõuseks uisutamine samale tasemele kui Soomes,» jätkas Valgemäe. «Kõik eeldused on selleks olemas, aga Nõukogude võim on lõppenud, ei saa olla niimoodi, et uisuliit lööb rusika vastu lauda ja ütleb, et nii peab olema. Ei pea! Mitte midagi ei pea olema, asju tuleb arutada. Kui ei oleks uisutajaid, ei oleks uisuliitu vajagi.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles