Eesti sõudmise tulevikulootused seni MMil tagasihoidlikud

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Nöps treenib Tartus Emajõe peal.
Andres Nöps treenib Tartus Emajõe peal. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Rotterdamis Hollandis on neil päevil toimumas noorte ning U23 vanuserühma ning olümpiaprogrammi mittekuuluvate paadiklasside sõudmise maailmameistrivõistlused. Eesti U23 koondis on võistlustega poole peal, ent paraku edu ei paista.

Tänavu moodustatud meeste paarisaerulise kahepaadi liikmetel Geir Suursillal ning Martin Kivilol ühine tiitlivõistlustel osalemise kogemus seni puudus. Küll loodeti noortelt pääsu vähemalt poolfinaali, kuid paraku sellega hakkama ei saadud. Eelsõidust vahesõitu jäänud paar osales esmaspäeva õhtul toimunud vahesõidus, kust 12 parema sekka poolfinaali jõudis kolm kiiremat. Nendeks olid sõudmise kui spordiala mõistes pigem arengumaad Mehhiko (6.29,94) ja Indoneesia (6.30,93) ning eestlaste igipõlised rivaalid leedulased, kelle esindajad, Adomavicius ja Vytautas Lapatiukas näitasid Suursilla-Kivilo ees tulemusega 6.31,65 marginaalset paremust. Esimesena joone alla jäänud Eesti sai ajaks 6.32,20 ning seejärel Ungari ja USA vastavalt 6.34,61 ning 6.52,58, vahendab Soudeliit.ee.

Seetõttu lõpeb Suursilla-Kivilo tiitlivõistlus neljapäeval Eesti aja järgi kell 12 startivas C-finaalis, kus kohtutakse taas Ungari ja USAga. Maksimaalne, mida meie duo võib soovida, on C-finaali võit ehk üldarvestuses 13. koht.

Kui ühepaadil startinud pärnakas Marko Laius jõudis probleemivabalt 24 veerandfinalisti sekka, siis poolfinaali ta seekord ei jõudnud. Teisipäeval toimunud neljandast veerandfinaalist jõudis 12 edukama sekka poolfinaali kolm esimest, kelleks olid Suurbritannia esindaja Barras (7.01,27), Monaco koondislane Antognelli (7.05,90) ning sloveen Aljancic (7.06,15). Laius oli leedulase Bieliauskase (7.07) ning taanlase Larseni (7.11,08) järel ajaga 7.29,57 kuues ning leiab seetõttu end võistlemas C/D-poolfinaalis. Seal selgitatakse, kes pääseb võistlema kohtadele 13-18 C-finaali ning kelle pärusmaaks jääb üks nõrgimatest sõitudest – D-finaal (kohad 19-24).

Laiuse osalusel toimuv esimene C/D-poolfinaal sõidetakse kolmapäeval Eesti aja järgi kell 17.50. Eesti mehe vastasteks tulevad Türgi, Zimbabwe, Soome, Taani ja Šveitsi koondislased.

Tartlane Andres Nöps kaitseb koondise värve kergkaalu ühepaadil. Noormees jõudis küll 24 parema sekka veerandfinaali, kuid sealt edasi poolfinaali murdmiseks enam paraku jõudu ei jagunud. Enda sõidus oli Nöps ajaga 7.56,39 konkurentsitult viimane, samas kui kvalifitseerujateks osutusid Nöpsi pea minutiga edestanud itaallane Gherzi (7.05,57), sakslane Rommelmann (7.07,62) ja tsehh Simanek (7.12,30).

Nii nagu Laiusel, tuleb ka Nöpsil võtta ette C/D-poolfinaal, kust selgitatakse C-finaaliks võimelised tegijad. Selleks on vajalik koht kolme seas. Nöpsi rivaalideks on kolmapäeval kell 18 startivas sõidus Gruusia, Venemaa, Ungari, Tai ja Hollandi sõudjad.

Kolmapäeval alustavad võistlemist ka alla 19-aastased noorsõudjad. Eestit esindavad tüdrukute ja poiste paarisaeru neljapaadid ning poiste paarisaeruline kahepaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles