Prantsusmaa võidumängus tehti kauaoodatud ja -kardetud jalgpalliajalugu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa ja Itaalia maavõistluses kasutati rahvusvahelisel areenil esmakordselt videokohtuniku abi.
Prantsusmaa ja Itaalia maavõistluses kasutati rahvusvahelisel areenil esmakordselt videokohtuniku abi. Foto: SCANPIX

Itaalia ja Prantsusmaa jalgpallikoondiste eileõhtuses maavõistluses tehti ajalugu, kui esmakordselt kasutati rahvusvahelises mängus videokohtunikke. Jalgpallihuvilisi teravalt kahte leeri jagav uuendus võib jõuda juba ülejärgmisel aastal toimuvale MMile.

Mängul viibinud FIFA president Gianni Infantino nimetas uuendust suurepäraseks ja avaldas lootust, et see võetakse kasutusele juba 2018. aasta MM-finaalturniiril. Järgmise kahe aasta jooksul testitakse videokohtunikke veel kuues riigis, sealhulgas Saksamaal Bundesligas ja Itaalias Serie A-s. Seni on seda katsetatud vaid USA tugevuselt kolmandas jalgpalliliigas.

Kaks monitori taga istuvat lisakohtunikku said Itaalia-Prantsusmaa mängus ka kohe tööd, kui videokorduse abil arutleti ühes olukorras selle üle, kas määrata penalti või mitte. Itaallased nõudsid Layvin Kurzawa käemängu eest 11 meetri karistuslööki, kuid videokordus seda ei näidanud. Mäng peatati seejuures vaid paariks sekundiks, videokohtunikud suhtlesid peakohtunikuga raadiomikrofoni kaudu.

Itaalia jäi kodus Prantsusmaale 1:3 alla, kodumeeskonna väravas tegi koondisedebüüdi 17-aastane Gianluigi Donnarumma. Anthony Martiali avaväravale vastas neli minutit hiljem Graziano Pelle, ent peagi taastas Olivier Giroud prantslaste eduseisu. Lõplikult vormistas külaliste võidu Giroud' tabamusele eeltöö teinud Kurzawa värav 81. minutil.

FIFA president Gianni Infantino (vasakul) ja endine tippkohtunik Pierluigi Collina. FOTO: Scanpix
FIFA president Gianni Infantino (vasakul) ja endine tippkohtunik Pierluigi Collina. FOTO: Scanpix Foto: LaPresse/ Fabio Ferrari/LaPresse
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles