President Obama avaldas hümniskandaali sattunud jalgpallurile toetust: see ongi demokraatia

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama lausus, et mõistab ameerika jalgpallurit Colin Kaepernicki, kes otsustas riigihümni ajal istuma jääda ja sellega oma meelsust avaldada. Tegu tõmbas Kaepernickile kaela avalikkuse vihapurske, vahendab USA Today.

«Mis puutub riigilippu ja hümni ning seda, mida need tähendavad meie meeste ja naiste jaoks, kes kannavad vormi ning on meie riigi eest võidelnud – arusaadav, et neil on raske sellist käitumist mõista. Kuid ma ei kahtle selles, et ta (Kaepernick – toim) on siiras. Usun, et talle valmistavad muret reaalsed ja tõsised probleemid, millest peab rääkima. Vähemasti on ta algatanud arutelu teemadel, mille üle peab arutlema,» sõnas Hiinas G20 tippkohtumisel kõnelenud Obama.

Kaepernick on kinnitanud, et ei protesteeri USA kui riigi vastu, vaid tahab lihtsalt pöörata tähelepanu sellele, kuidas politseinikud afroameeriklasi kohtlevad. «Tahan toetada inimesi, keda rõhutakse,» lausus ta. Obama sõnul võis jalgpalluri protest küll «kohmakalt» välja kukkuda, ent see ei loe. «Täpselt nii demokraatia toimibki. Eelistan seda, et noored inimesed on aruteludesse kaasatud ja püüavad mõelda, kuidas meie riigi demokraatlikest protsessidest osa saada, sest nad võiksid ju ka lihtsalt kõrvale astuda ja kõige suhtes ükskõiksed olla,» märkis Obama.

Colin Kaepernick protestib omapärasel moel politseivägivalla vastu. FOTO: Scanpix
Colin Kaepernick protestib omapärasel moel politseivägivalla vastu. FOTO: Scanpix Foto: Jake Roth/REUTERS
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles