Valevorstiks osutunud olümpiavõitjat ootab karm karistus

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryan Lochte.
Ryan Lochte. Foto: SCANPIX

USA ujumistäht Ryan Lochte, kes on võitnud 12 olümpiamedalit ja sai tänavustel Rio mängudel kaela järjekordse kulla, ent jäi seejärel vahele politseinikele valetamisega, saab CNNi andmetel kümne kuu pikkuse võistluskeelu. See tähendab, et Lochte jääb eemale ka 2017. aasta maailmameistrivõistlustest.

Nii saaks Lochte MMil osaleda alles 2019. aastal. Sama aasta augustis saab ujumistäht aga juba 35-aastaseks. Karistus ootab ka Rios temaga koos inetusse vahejuhtumisse sattunud koondisekaaslasi Gunnar Bentzi, Jack Congerit ja James Feigenit, kuid nende võistluskeeld pole nii pikk, lausus CNNi allikas. USA olümpiakomitee ja riigi ujumisliidu ühist ametlikku avaldust antud teemal on oodata täna.

Neli USA ujujat väitsid Rios, et sattusid dramaatilise röövi ohvriks, kui neid bensiinijaamas relvaga ähvardati. Hiljem muutis Lochte oma ütlusi ning uurimise käigus selgus hoopis, et taksoga peolt naasnud mehed olid bensiinijaamas sealset vara lõhkunud ja sündusetult käitunud, misjärel turvamehed üritasid neid kinni pidada.

Bentz, Conger ja Feigen on hiljem oma teod üles tunnistanud ja vabandanud ning nende ütlused klapivad turvakaamerate videotest nähtavaga. Mehed tahtsid kasutada bensiinijaama tualetti, ent kui selgus, et selle uks on lukus, urineerisid nad hoopis hoone tagaseina vastu. Lisaks kiskus Lochte seinalt maha seal olnud plakati. Brasiilia ametivõimud on esitanud Lochtele süüdistuse valeütluste andmises, mille eest on võimalik karistada kuni kuuekuulise vangistusega. Lochte ei pea siiski ise kohtus ütluste andmiseks tagasi Riosse sõitma, vaid võib selleks volitada enda advokaati.

Kui Lochte jõudis pärast inetut intsidenti juba Riost tagasi USAsse sõita, siis ülejäänud kolm meest peeti kinni ning Feigen pidi ka kohtuniku jutul käima. Ujuja nõustus maksma heategevusele 10 800 dollarit ja kohtuasi lõpetati, ka Bentz ja Conger pääsesid süüdistuseta.

Lochte on avalikult vabandanud ja tunnistanud, et käitus ebaküpselt, kuid ei soovi kogu süüd enda õlgadele võtta. «Kõik sõltub sellest, kuidas asja vaadata,» lausus ta NBC-le antud usutluses. «Võib rääkida röövist või siis relvastatud väljapressimisest, et me kahjutasu maksaksime. Me ei tea ju, kumb on õige. Teame vaid seda, et meid sihiti relvaga ja meilt nõuti raha,» kirjeldas ta tankla turvameeste käitumist.

Vahejuhtumi tagajärjel jäi Lochte ilma kõikidest oma senistest sponsoritest, kuid samas on temaga lepingu sõlminud näiteks kuritegude ennetusvahendeid tootev firma Robocopp. Samuti pääses Lochte osalema populaarses telesarjas «Tantsud tähtedega».

Valetajast Ryan Lochte on sattunud kodumaal naerualuseks. FOTO: Scanpix
Valetajast Ryan Lochte on sattunud kodumaal naerualuseks. FOTO: Scanpix Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles