Kas palju sporti on kasulik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Synlab Eesti

Spordivigastused, ületreenimine või väsimus kimbutavad tihti nii regulaarseid treenijaid kui ka äsja aktiivset sportimist alustanud entusiaste. Kuidas olla kindel, et valitud spordiala ja koormus teevad tervisele head?

Lihtne võimalus kontrollida oma tervist ja organsimi valmisolekut treeninguteks on spordi- ja laboriarstide poolt koostatud Tervisesportlase analüüside pakett. See aitab hinnata üldist tervislikku seisundit, füüsilise koormuse mõju ja sedagi, kas puhke- ja taastumisrežiim on piisav.

Sportlase tervisekontrolli pakett koosneb 12 analüüsist, mis koos kehale piisavalt põhjaliku auditi teevad. Millised on füüsilist koormust armastavate inimeste puhul põhilised näitajad, millest analüüsidega selge pildi saab?

Hemogramm näiteks annab ülevaate organismi hapnikuga varustamise võimekusest, kaudselt vedeliku tasakaalust, immuunsüsteemi tugevusest ja kalduvusest allergiatele. Veresuhkru, kolesterooli ja uurea analüüsidest saab vihjed toidusedeli täiustamiseks: kas tarbitakse piisavalt, liiga vähe või liigselt süsivesikuid, rasvasid ja valke. Kaltsiumi ja magneesiumi taseme uurimine annab vajaliku info luude ja lihaste normaalse arengu ja funktsioneerimise kohta. Keeruliste nimedega aspartaadi aminotransferaasi ja kreatiini kinaasi analüüsid võtavad vaatluse alla skeletilihaste seisukorra, aitavad välja selgitada paraja treeningkoormuse ja annavad märku ülekoormusest või lihastraumadest. Kreatiniini ja uurea analüüsid näitavad lihastöö ja  treeningujärgse taastumise efektiivsust. C-reaktiivne valk on indikaator südame- ja veresoonkonna haiguste riski hindamisel ning aitab tuvastada põletikke. Ferritiin, nagu nimi vihjab, peegeldab organismi rauavarusid ja sellest sõltub kudede varustamine hapnikuga. Lisaks veel vitamiin D taseme uurimine, mis on äärmiselt oluline vastupidavuse- ja sooritusvõimele, koordinatsioonile ning luude ja lihaste arengule.

Kõigi tosina analüüsi tulemuste tõlgendamine on otse loomulikult suuremat sorti ülesanne ja nii saab küsimuste korral lisaks tellida laboriarsti konsultatsiooni. Vajadusel võib tulemused edastada oma treenerile või toitumisspetsialistile, kes saavad sellest tuge treening- ja toitumiskava koostamisekss.

SYNLABi Tervisesportlase paketti saab tellida otse ja mugavalt erapatsiendiportaalist MINU.SYNLAB.EE või SYNLABi laboritest ja verevõtupunktidest üle Eesti. Vereproovi saab anda ilma eelregistreerimiseta ja vastused saab kuni 3 tööpäeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles