Vaata uuesti: Eesti sai EM-valiksarjas Rumeenialt ootamatu kaotuse

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallikoondis pidas täna EM-valiksarja teise turniiri avamängu. Tšehhis Jablonecis peetud duellis jäi Eesti 1:3 alla Rumeeniale ning pani end edasipääsu osas väga raskesse seisu, eksimisruumi enam pole.

Eesti võitis kohtumise avageimi 25:23, kuid seejärel võitis Rumeenia järgmised geimid 25:22, 25:19 ja 25:23. Valikturniiri eel peeti Rumeeniat alagrupi kõige nõrgemaks meeskonnaks, kuid nüüd on nad nelja mänguga noppinud juba kaks võitu.

Eesti jäi Rumeeniale alla nii blokipunktide (7-9), serviässade (4-7), rünnakuprotsendi (47-52) kui omavigade (27-31) arvestuses. Üle poolte rünnakutest lõid punktiks täna vaid Kert Toobal, Henri Treial ja Ardo Kreek, kelle kumulatiivseks saldoks kujunes 80 protsenti, ent see oli vaid 15 tõstet meie 109st. Hull polnud ka mängu lõpus peaaegu ainuisikuliselt rünnakuraskust vedanud Robert Tähe näitaja, kes sai 34 tõstet, millest realiseeris 16 ehk 47 protsenti.

Homme tuleb Eestil vastamisi minna Makedooniaga, keda avavoorus võideti 3:2. Viimane kohtumine on eestlastel kavas pühapäeval ning siis tuleb heidelda Tšehhiga.

Tabeliseis: 1. Tšehhi 9 punkti/3 mängu, 2. Rumeenia 6 punkti/4 mängu, 3. Eesti 5 punkti/4 mängu, 4. Makedoonia 1 punkt/3 mängu.

Otse EM-finaalturniirile pääseb ainult alagrupi võitja. Teise koha saanud meeskond peab EMi pileti nimel pidama play-off’i kohtumise D-alagrupis teiseks tulnud meeskonnaga. D-alagrupis on nelja vooru järel kaksikjuhtimine, kuna nii Slovakkia kui ka Läti on kogunud 9 punkti.

Mängu käik:

Neljas geim: Eesti 5:2 eduseis muutus õige pea juba 7:9 kaotusseisuks. Üles-alla mäng jätkus ja kumbki ei suutnud vahet sisse mängida. Treial viigistas 17:17, Teppani serviäss andis napi eduseisu, kuid rumeenlased jõudsid 18:18 viigini. Siis aga eksis Rumeenia servil ja Teppani pommlöök lõpetas mängu pikima pallivahetuse: 20:18 meile. Taas rumalad eksimused ja viik 20:20 ning Cretult mõtlemisaeg. Tähe rünnakust 21:20 meile. Siis võttis Rumeenia blokk kinni nii Teppani kui Tähe ja olime 21:22 kaotusseisus. Veel punkt Rumeeniale, ent siis serviviga ja Eesti punktiga maas: 22:23. Täht viigistas 23:23, ent Rumeenia läks 24:23 ette. Viga Tähelt ja geim 25:23 Rumeeniale ning mäng 3:1.

Kolmas geim algas samuti pahaendeliselt, kui jäime 1:4 taha. Suudeti end aga koguda ja viigistada 5:5. Kreegi rünnaku järel sai Eesti üle pika aja 11:10 ette ja vastaste serviveast juhtisime 16:15. Pika pallivahetuse järel sai Eesti 17:15 eduseisu, 40-pealine «fänniarmee» tegi taas kõvemat häält. Ent selle vahe mängisid rumeenlased samuti tasa ja 17:17 seisult võttis Cretu taas mõtlemisaja. Siis eksis Täht ja Venno võeti blokiga kinni ja leiti end kahepunktilisest kaotusseisust 17:19. Venno asemele tuli tagasi Teppan, Aganitsa asemele Henri Treial. 17:21 kaotusseisust enam välja ei tuldud ja geim Rumeeniale 25:19. Ja Eesti 1:2 kaotusseisus.

Teine geim algas samuti eestlaste dikteerimsiel, mindi 5:3 juhtima, ent esimeseks tehniliseks vaheajals olid juba rumeenlased 8:7 ees. Siis tehti taas korduvalt ise vigu ning jäädi tagaajaja rolli. Venno eksimuse järel oli Eesti 18:20 kaotusseisus. Asju korda ei saadudki ja diagonaalründaja Laurentiu Lica eestvedamisel võitis Rumeenia geimi 25:22 ning viigistas seisu 1:1. Ühtlasi minetas Eesti sellega lootuse grupist esimesena edasi minna. Eesti vastuvõtuprotsent oli koguni 79, kuid rünnakute realiseerimisega oldi suures hädas.

Esimene geim: Eesti poolel alustasid: Kert Toobal, Renee Teppan, Robert Täht, Keith Pupart, Andri Aganits, Ardo Kreek ja libero Rait Rikberg.

Tähe järjestikustest rünnakutest läksid eestlased 6:3 juhtima. Rumeenlased aga kogusid end ja jõudsid 12:12 viigini ning peatreener Gheorghe Cretu oli sunnitud võtma esimese mõtlemisaja. Aganitsa rünnakust juhtis Eesti 19:16, ent rumeenlased jõudsid 22:22 viigini ja läksid Tähe eksimuse järel omakorda 23:22 ette. Geimi lõpus vahetati liiga tihti eksinud Teppani asemel sisse Oliver Venno. Ent Täht heastas kohe oma eksimuse ja viigistas 23:23 ja Venno löögist pääseti 24:23 ette ja võideti geim 25:23.

Mängu eel:

Laupäeval mängitakse Makedoonia ja pühapäeval Tšehhiga. Nädal aega tagasi Rumeenias peetud avaturniiril alistas rahvusmeeskond 3:1 Rumeenia ja 3:2 Makedoonia ning kaotas 0:3 Tšehhile.

Avaturniiri läbisid täiseduga tšehhid, Eestil on kaks võitu ja viis punkti. Rumeenial on võit ja kolm punkti ning võiduta oleval Makedoonial üks punkt. EM-finaalturniirile pääseb otse neliku võitja, teise koha omanikul seisavad oktoobri alguses ees kodus-võõrsil kohtumised D-alagrupi teise koha meeskonnaga. Avaturniiri järel on seal Slovakkial täisedu, lõunanaabritel kaks võitu ja kuus punkti, Iisraelil võit ja kaks punkti ning teist turniiri võõrustaval Horvaatial üks punkt.

Et grupist esimesena edasi saada ja otse EM-finaalturniirile jõuda ehk vältida kolmanda ringi mänge, ei tohiks täna rumeenlastele geimi loovutada. Alagrupis võrreldakse paremusjärjestuse määramisel esmalt võitude arvu. Kui need on võrdsed, siis punkte, mille järel tulevad geimide ja punktide suhe ning viiendaks kategooriaks on omavaheliste mängude tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles