Vene häkkerid kiskusid lahti vana haava (6)

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tenniseõed Serena (paremal) ja Venus Williams tarvitavad tervisehädade leevendamiseks keelatud aineid, aga kuna neil on eriluba, siis ei nähta selles probleemi.
Tenniseõed Serena (paremal) ja Venus Williams tarvitavad tervisehädade leevendamiseks keelatud aineid, aga kuna neil on eriluba, siis ei nähta selles probleemi. Foto: AFP/SCANPIX

Vene häkkerite paljastused, et kümned tippsportlased kasutavad keelatud aineid eriloa alusel, on tekitanud spordimaailmas kaks leeri. Suurem osa süüdistab salajasi isikuandmeid levitanud häkkereid, aga venelased on endiselt Rio olümpia sanktsioonide pärast pahased ning nimetavad läänemaailma ässasid petisteks.

Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) serveritesse sisse häkkinud küberspioonid on teiste hulgas avaldanud USA tenniseõdede Serena ja Venus Williamsi, Briti ratturite Chris Froome’i ja Bradley Wigginsi ning Saksamaa kettaheitja Robert Hartingu terviseandmed. Näiteks Serena Williamsil on probleemide leevendamiseks luba kasutada tugevatoimelisi valuvaigisteid oksükodooni ja hüdromorfooni. Mõlemad on muidu keelatud ainete nimekirjas. Kokku on häkkerid esile toonud 25 sportlase andmed.

Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port nõustus, et tegu on kangete rohtudega, aga ravi eesmärgil lubatud erandite süsteem (lühidalt TUE) on kasutusel olnud juba pikka aega. «Jah, osa neist on tugeva toimega, aga samas on regulatsioon üsna selge: nad ei tohi töövõimet parandada, vaid ainult haiguslikku seisundit leevendada. Kõik on paberil kirjas, kas neid aineid tohib kasutada võistluste ajal või ainult võistlusväliselt, mis koguses jne. See pole ametlik dopingukasutamine,» kinnitas Port.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles