Kulturistide eetikalahing (1)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Kalmus
Marek Kalmus Foto: LAURI KULPSOO/PM/EMF

Tänavu möödub 15 aastat ajast, mil kulturist Marek Kalmus võeti Tartus Eesti meistrivõistlustel dopingutarvitamisega esimest korda vahele. 2009. aastal kolmandat korda dopinguga vahele jäänud ning eluaegse võistluskeelu saanud Kalmus oli valmis tuleval nädalal jälle lavale astuma. Sel korral küll showesinejana, kuid sellegipoolest lavale. Sekkus Eesti Antidoping (EAD), kes saatis nii Kalmusele kui võistluste korraldajale märgukirja, kuigi õigust neil Kalmuse esinemist keelata pole.

Sündmuste jada, mis kulmineerus EAD sekkumisega, algas juba aprillis. Londonis elav eestlanna Kristel Klein soovis Eesti kulturismi- ja fitnessimaastikku värskendada. Tema nägemuse järgi on Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu (EKFL) korraldatud võistlused tihtipeale liiga kulturismikesksed ning Eesti jõusaalisõbrad vajasid midagi uut.

Klein võttis kätte ja seadis endale eesmärgiks korraldada võistlus Pure Elite Estonia. Tegemist on üritusega, kus rõhk on fitnessimodellidel ning showelementidel. Samas tuleb rõhutada, et Pure Elite’i võistlusel puudub dopingukontroll ning tegu oleks n-ö metsiku võistlusega, kus võivad osaleda ka sportlased, kes on nii EKFLi kui Rahvusvaelise Kulturismi ja Fitnessi Liidu (IFBB) silmis valemängurid. Teisisõnu ei ole Pure Elite Estonia IFBBi poolt sanktsioneeritud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles