Peep Pahv: diletantide tõde ja kättemaksuiha

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv.
Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv. Foto: Peeter Langovits

Eestis leidub spordijuhte ja mõne spordiala juhatusse kuuluvaid kahtlasevõitu isiklikke ambitsioone rahuldavaid poliitikuid ning ärimehi, kes arvavad, et teavad kõige täpsemini, mis on ühele sportlasele kõige parem.

Aasta tagasi «säästis» suusaliit eesotsas president Toomas Saviga kahevõistleja Kaarel Nurmsalu, tõmmates kriipsu peale noormehe võimalusele osaleda Vancouveri olümpial. Esmaspäeva õhtul otsustas aga Eesti Uisuliidu juhatus, et 15-aastasele Gerli Liinamäele on täiskasvanute MMil osalemine liiga raske katsumus.

Mis sellest, et vaieldamatult tänavune Eesti esinumber Liinamäe ja tema treener Tiiu Valgemäe ise soovisid hooaja tähtsaimal tiitlivõistlusel osaleda. Uisujuhid ei vaevunud nendega isegi rääkima.

Juhatuse põhjendused, miks saata Liinamäe asemel MMile Jelena Glebova, võivad esmapilgul tunduda loogilised. Kuid täiskasvanute MM ei kahjusta mingil määral piiga võimalusi püüda kõrget kohta omavanuste MMil. Asjatundjate hinnangul jõudnuks ta sellele järgneva kahe nädala jooksul kohendada oma kava täiskasvanute võistlusele kohaseks. Isegi arutut Eesti – Lõuna-Korea – Eesti – Jaapani reisi saanuks vältida, jättes Liinamäe selleks ajaks sinna kanti harjutama.

Paraku seda kõike ei kaalutudki. Uisuliidus toimuvaga paremini kursis olevate inimeste jaoks polnud selles midagi üllatavat – viimasel ajal on justkui eluaegse peasekretäri Gunnar Kuura juhitav alaliit suutnud vähemalt kord aastas korraldada mõne suuremat või väiksemat sorti skandaali. Alati on välja koorunud seegi, et Kuurale pole sportlase arvamus või heaolu kuigi oluline – selle mehe mõttemaailma suunavad hoopis arusaamatumad väärtused.

Seekord jääb mulje, et teravate väljaütlemiste poolest tuntud treener Valgemäe oli end Kuura silmis nurka mänginud, ja just MMi pääsmete jagamisel nägi hiljuti karmi kriitika osaliseks saanud peasekretär võimalust kättemaksuks. Mõnda peenemat mängu – lähenevate valimiste taustal võiks ju sedagi eeldada – ei maksa liiga kauaks oma ametikohale jäänud spordijuhi tegevusest otsida.

Idee saata Liinamäe asemel MMile Jelena Glebova ei tulnud poliitikutelt ja ärimeestelt, selle istutas nende pähe just Kuura. Peasekretäri koostatud ja alaliidu üldkoosolekul klubide heakskiidu saanud seltskond ei vaevunud selle üle pikemalt arutlemagi. Ainsana vaidles vastu Margus Hernits – ainus juhatuse liige, kes iluuisutamise peensusi tunneb. Hääletamise võitnud Edgar Savisaare juhitud diletantide kambas jäi ta ükskikuks hääleks.

Vananenud mõttemaailmaga spordijuhi ja tema asjatundmatute jüngrite võit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles