Video: Island võitis kuuenda lisaminuti väravast, soomlased kohtuniku peale maruvihased

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi võiduvärav sündis vastuolulisel moel.
Islandi võiduvärav sündis vastuolulisel moel. Foto: SCANPIX

Jalgpalli MMi Euroopa valiksarja kohtumistest kujunes kõige dramaatilisemaks Islandi ja Soome mõõduvõtt, kus kodumeeskond Island lõi 2:2 viigivärava 90. minutil ja võitis kuuenda lisaminuti tabamusest. Soomlaste arvates oli seejuures tegu karjuva ülekohtuga, sest võiduvärav poleks tohtinud mitte mingil juhul lugeda.

Soome asus 21. minutil Teemu Pukki väravast juhtima ja ehkki Kari Arnason 37. minutil viigistas, viis Robin Lod vaid kaks minutit hiljem soomlased uuesti ette. Teise poolaja alguses oli Islandil võimalus jälle viigistada, kuid Gylfi Sigurdsson lõi penalti latti, sealt tagasi põrkunud ja ohtlikult väravajoonele veerema jäänud palli lükkas suurepärase tõrjega Islandi ründaja jalalt minema soomlaste puurilukk Lukas Hradecky.

90. minutil sai Island siiski oma tahtmise, kui nurgalöögi järel jäi tagapostis valveta Alfred Finnbogasson, kes saatis palli peaga Hradecky jalge vahelt võrku. Kuuenda lisaminuti võiduvärav sündis suurest väravaesisest saginast, kus soomlased olid kindlad, et pall oli juba Hradecky käte vahel, kui Ragnar Sigurdsson selle sealt väravasse lõi. Kohtunik Svein Oddvar Moen jättis aga värava jõusse ning näitas kõige valjuhäälsemalt protestinud ja vilemehel koguni särgist haaranud Soome kaptenile Niklas Moisanderile kollast kaarti.

Vaata videot skandaalse maiguga väravast siit!

«Ma pole ise veel olukorrast kordust näinud, aga need, kes nägid, kinnitasid mulle, et seal oli kõigepealt suluseis ja siis mängiti palli veel ka käega. Elu kõige valusam kaotus,» ohkas Soome peatreener Hans Backe Yle’le pärast mängu antud kiirusutluses.

Avavoorus Kosovoga viiki mänginud Soomel on tabelis jätkuvalt üks punkt, Island sai viigi kõrvale esimese võidu ja jagab nelja punktiga I-alagrupis esikohta Horvaatiaga. Horvaadid olid võõrsil 6:0 paremad Kosovost, avapoolajal tegi poole tunniga kübaratriki Mario Mandžukic. Ukraina asus Türgi vastu võõrsil 2:0 juhtima, ent avapoolaja lõpusekunditel lõid türklased ühe värava tagasi ja viigistasid 81. minutil penaltist. 2:2 lõppseisu järel on nii Türgil kui ka Ukrainal tabelis kaks punkti.

Islandi võiduvärav sündis suure segaduse järel. FOTO: Scanpix
Islandi võiduvärav sündis suure segaduse järel. FOTO: Scanpix Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Buffoni eksimus jättis Itaalia kaotusseisu

Õhtu oodatuimas vastasseisus tegid Itaalia ja Hispaania Torinos peetud G-alagrupi mängus 1:1 viigi. Hispaania asus 55. minutil Vitolo väravast juhtima, kui läbisöödule vastu tulnud Itaalia väravavaht Gianluigi Buffon eksis rängalt, lüües pallist mööda. Viigi tõi 82. minutil tabloole Daniele de Rossi, realiseerides penalti.

Itaalia ja Hispaania on grupis nelja punktiga teisel-kolmandal kohal, täiseduga juhib Liechtensteinist 2:0 jagu saanud Albaania. Iisrael võitis võõrsil 2:1 Makedooniat, seejuures jäädi neljandal lisaminutil kümnekesi ja Makedoonial oli kasutada penalti, kuid Adis Jahovic ei suutnud seda realiseerida.

D-grupis läks Wales võõrsil Austria vastu kaks korda juhtima, kuid pidi Marko Arnautovici tabamuste järel leppima 2:2 viigiga. Alagrupis ollakse siiski endiselt liidrid, väravate vahega edestatakse napilt Serbiat, kellel polnud võõrsil probleeme Moldova 3:0 alistamisega. Iirimaa võitis kodus Seamus Colemani väravast 1:0 Gruusiat.

Daniele de Rossi (keskel) täpne penalti päästis Itaaliale punkti. FOTO: Scanpix
Daniele de Rossi (keskel) täpne penalti päästis Itaaliale punkti. FOTO: Scanpix Foto: LaPresse/Spada/LaPresse

Jaapan pääses napilt

Pall oli mängus ka Aasia valiksarjas, kus Jaapan alistas kodus 2:1 Iraagi ja päästis end sellega raskest seisust. Võiduvärava lõi viiendal lisaminutil Hotaru Yamaguchi. Vahegrupis, kust edasi pääseb kolm paremat, on Jaapan neljas, kuus punkti on ka kolmandal kohal oleval Araabia Ühendemiraatide koondisel. Avavoorus jaapanlastest jagu saanud Araabia Ühendemiraadid olid kolmandas mänguderingis 3:1 paremad Taist, seitsme punktiga grupi tipus olevad Austraalia ja Saudi Araabia tegid Jeddahis 2:2 viigi.

Teises vahegrupis on liider Iraan, kes võitis võõrsil 1:0 Usbekistani. Seitse punkti on ka Lõuna-Koreal, kes jäi avapoolaja lõpuks küll Katari vastu kaotusseisu, kuid võitis lõpuks 3:2. Lõuna-Korea võitu ei vääranud ka see, et alates 66. minutist mängiti Hong Jeong-ho eemaldamise tõttu vähemuses. Kolmandas selle grupi mängus võitis Süüria võõrsil 1:0 Hiinat ja on nelja punktiga grupis kolmandal kohal, Hiinal on kirjas üks punkt ja 2022. aasta MMi võõrustajal Kataril on punktiarve avamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles