Kahtlane firma, libakohtunikud ja neli penaltit

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Vassiljev (keskel).
Konstantin Vassiljev (keskel). Foto: SCANPIX

Eesti rahvuskoondise 2:2 viik tugeva  Bulgaariaga oli küll jalgpalliaastale ilus algus, kuid tulemust jäid varjutama selle kujunemisel võtmerolli mänginud ungarlastest libakohtunikud.



«Meie tegime, mis suutsime, Bulgaaria tegi, mis suutis, ja kohtunik tegi ka, mis suutis,» sõnas Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli pärast Türgis Belekis saadud väärtuslikku 2:2 viiki prohvetlikud sõnad. Juba järgmisel päeval ilmus avalikkuse ette kahtlus, et kohtunik mitte ainult ei teinud, vaid tekitas (neli penaltit), mis suutis. Et mängust võib kujuneda probleem, teadis Eesti Jalgpalli Liit nädalaid varem.

Nimelt kohtus Eesti-Bulgaaria matšiga samal päeval Läti Boliiviaga ning kuna Eesti otsib suviseks Lõuna-Ameerika turneeks Uruguay kõrvale teist vastast, otsustas Pohlak lõunanaabritelt uurida, kui suurelt boliivlased neid tasustavad. Paraku läksid Eesti lähinaabrite ja boliivlaste jutud lahku, vastupidiselt lätlaste sõnadele ütlesid Boliivia esindajad, et hoopis neile makstakse mängude eest, mis äratas kahtlusi.

Kui lisaks selgus, et bulgaarlastele, kellele algul polnud hoolimata huvist isegi telepildi õigusi müüdud, makstakse, ja et Türgis toimuvate mängudega kaasnevad ainult kulud ja tulusid ei näi olevat, tekkis kahtlus, et kohtumistega sahkerdatakse.

Lihtne arvutus näitas, et kuna matši korraldamisega tegelev (need kohtumised olid firma esimesed) Footy Media International maksis kõigile osapooltele mängutasu, kandis kõik kulud ning tasustas veel otseselt mängule korraldamisega tegelevat venelasest mängudeagenti Vjatšeslav Protšenkot, jääks kompanii oma eelarvega meeletusse miinusesse.

Kõik see muutis Pohlaku kahtlustavaks ning ta pöördus oma murega Euroopa alaliidu poole, et nood võtaksid nii Eesti-Bulgaaria kui ka Boliivia-Läti mängu kõrgendatud tähelepanu alla. Firmasse suhtusid skeptiliselt ka Läti jalgpalliliidu peasekretär Janis Mezheckis ning märtsi alguses sama firma vahendusel Boliiviaga kohtuma pidanud Soome jalgpallikoondise direktor Lennart Wangel.

Lõpuks sai pettuse kavatsustest haisu ninna ka Protšenko, kes palus olla äärmiselt ettevaatlik mängu vilistama tulnud Ungari kohtunikega. Oli selge, et probleeme võib esineda mitte jalgpallurite, vaid just vilemeestega.

«Teame juba, et mänguga seotud ebatavaliselt kõrged panused olid nii Läti-Boliivia kui ka Eesti-Bulgaaria mängus seotud vaid kohtumise jooksul löödavate väravate üldarvuga, mis tähendab, et probleemsed persoonid olid vaid kohtunikud,» ütles Pohlak, kes aimas lõplikult halba Boliivia-Läti mängu lõppedes, kus koos korduspenaltiga määrati kohtumise jooksul neli 11 meetri karistuslööki. «Kui oli lõppenud mäng Boliivia ja Läti vahel, kus anti kolm kahtlast penaltit, tekkis olukord naer läbi pisarate, kuna oli teada, et ka Eesti mängul lasub kahtlus.»

Vahepeal tekkis isegi kahtlus, et kohtunikud anti üles hoopis valeidentiteedi all ning neli penaltit määranud tegelased polnud isegi need, kellena neid esitleti. «Pärast mängu läks Eesti delegatsiooniga kaasas olnud Indrek Schwede kohtuniku nime küsima, kuid too keeldus ütlemast,» märkis Pohlak.

Tõenäoliselt päästis Pohlaku initsiatiivikus juhtumi käsitlemisel Eesti jalgpallurid sellest, et neid sahkerdamistes kahtlustama oleks hakatud, kuid ometi tuleb küsida, kuidas vutiliit olukorda ette näha ei osanud ja oli nõus tundmatu firmaga allkirjad paberile panema.

«Kui oleks teadnud, poleks loomulikult olnud nõus. Aga sellist asja on võimatu ette ennustada – info firma kahtlase tausta kohta tuli pärast mänguga nõustumist. Eesti, Bulgaaria, Läti ja Boliivia koondis on selles olukorras ohvrid. Eks elu õpetab, et selliste asjadega tuleb olla üha kahtlustavam. Ka seal, kus ei ole esmapilgul põhjust,» selgitas Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht.

«Pettuste probleem on maailma spordis – alates koerte võidujooksust kuni jalgpallini – väga suur. Kahjuks enamik ei jõua avalikkuseni, sest paljud alaliidud peavad lihtsamaks asja maha vaikida. Osaliselt tuleneb see ka sellest, et pettuste vastu on raske võidelda,» lisas Uiboleht.

Tabloo

EESTI – BULGAARIA 2:2 (1:1)

Väravad: 20. pen., 80. pen. Konstantin Vassiljev – 40. pen., 83. pen. Ivelin Popov
Hoiatused: –
Eesti: Pavel Londak (46. Artur Kotenko) – Taavi Rähn, Ragnar Klavan, Igor Morozov, Enar Jääger – Dmitri Kruglov (90+1. Tihhon Šišov), Aleksandr Dmitrijev, Tarmo Kink (39. Sander Puri), Martin Vunk, Konstantin Vassiljev (kapten) – Andres Oper (63. Ats Purje)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles