Pearätt röövib malenaistelt unistuse

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitra Hejazipour (vasakul) loodab, et tema lääne kolleegid mõtlevad ümber ning tulevad Teheranis peetavale MMile kohale.
Mitra Hejazipour (vasakul) loodab, et tema lääne kolleegid mõtlevad ümber ning tulevad Teheranis peetavale MMile kohale. Foto: ATTA KENARE/AFP

Naiste male maailmameistrivõistlusi on tabanud suur tagasilöök ning seda juba enne, kui need üldse alata on jõudnud. Nimelt on paljudele maletajatele vastumeelt, et üks hooaja tippüritusi peetakse Iraanis – riigis, kus naistel puuduvad põhiõigused. Veel rohkem ajab maletajaid marru korraldajate nõue austada nende traditsioone ja riietumistava. See tähendab, et võistlejad peavad kandma islamiusuliste naiste peakatet hijab’i, mis aga on nende meelest naiste rõhumise põhisümbol.

«Leian, et mulle on ohtlik osaleda võistlustel sellises riigis, mis saab seadusega sundida mind hijab’i kandma või keelata mul suletud ruumis oma treeneriga tööd teha. Väikene arusaamatus või võhiklikkus nende kultuuri kohta võib mu viia vangi,» loetles argentiinlasest male suurmeister Carolina Lujan põhjuseid, miks võistlus ei tohiks Iraanis toimuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles