Pikk video: Markko Märtin meenutas koos legendaarse kaardilugejaga ilusaid aegu autoralli MM-sarjas

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markko Märtin.
Markko Märtin. Foto: Oliver Matkur

Aastatel 1997-2005 autoralli MM-sarjas osalenud Markko Märtin meenutas koos Carlos Sainzi pikaajalise kaardilugeja Luis Moyaga ilusaid aegu, mil maailma tippudega võidu kihutati.

Tunniajast vestlussaadet juhtis John Millington, kes töötas MM-sarjas 23 aastat M-Sporti meeskonnas ja lõpetas karjääri alles 2015. aastal. Logistikuna tegutsenud Millington käis nende aastate jooksul 317 MM-rallil ja jättis vahele vaid ühe etapi. Samuti tegutses ta kaardilugejana, istudes teiste seas näiteks M-Sporti praeguse juhi Malcolm Wilsoni kõrvalistmel.

Märtin tegi esimese stardi MM-etapil 1997. aastal, kui osales Soome rallil. 2000. aastal startis ta esmakordselt Subaru tehasetiimi autoga Austraalia rallil ning järgmisel hooajal kuulus juba täiskohaga tehasetiimi. Edu saabus 2002. aastal, kui Märtin ja kaardilugeja Michael Park siirdusid Fordi võistkonda ning tõusid Suurbritannia rallil esmakordselt poodiumile.

2003. aastal võitis Märtin juba kaks etappi ning lisas 2004. aastal oma saldosse veel kolm etapivõitu, lõpetades hooaja kokkuvõttes kolmandal kohal. 2005. aastaks siirduti Peugeot' ridadesse, kuid hooaeg oli tulemuste osas pettumus ning lõppes traagiliselt septembris Walesi rallil, kui teelt väljasõidu tagajärjel hukkus Park. Hiljem on Märtin tegutsenud Fordi, Mini ja Subaru võistkondade testisõitjana.

Sainz ja tema kaardilugeja Moya kuulusid 2002. aastal, kui Märtin Fordiga liitus, samuti selle tiimi ridadesse, kuid tolleks hetkeks oli hispaanlastel selja taga juba 23 ühist etapivõitu. Sama hooaja lõpus riputas Moya kiivri varna, tema saldoks jäid MM-sarjas 24 etapivõitu ning MM-tiitlid 1990. ja 1992. aastal. Moya on etapivõitude poolest siiani MM-sarja edukuselt kolmas kaardilugeja, teda edestavad vaid Sebastien Loebi paarimees Daniel Elena ja Marcus Grönholmi kauaaegne parem käsi Timo Rautiainen. Aastatel 2003-06 töötas Moya Subaru võistkonna spordidirektorina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles