Ohtrast seksist surnud kaksikuni – sportlaste pöörased põhjendused positiivsetele dopinguproovidele

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sesil Karatantcheva kehast leiti tema sõnul nandrolooni raseduse tõttu. Järgmine test tõestas, et naine siiski last ei oodanud, ja võistluskeeld jäi kehtima.
Sesil Karatantcheva kehast leiti tema sõnul nandrolooni raseduse tõttu. Järgmine test tõestas, et naine siiski last ei oodanud, ja võistluskeeld jäi kehtima. Foto: SCANPIX

Põletusvastane kreem? Aga kuidas oleks hoopis surnud kaksikuga? Norra suusatähe Therese Johaugi väide äsjase positiivse dopinguproovi põhjuste kohta pole kaugeltki spordiajaloo kõige uskumatum selgitus. Dopingukaristusest pääsemiseks on aastate jooksul välja mõeldud palju pöörasemaidki jutte – iseasi, kas see ka võistluskeelust päästab.

Eesti spordiajaloos kõige rohkem kõlapinda saanud Andrus Veerpalu juhtumis selgitas suusataja kaitsemeeskonna liige Sulev Kõks eestlase kõrget kasvuhormooni taset sellega, et Veerpalu on justkui mutant.

Lõpuks ei olnudki vaja tõestada, et Veerpalu on mutant, vaid Rahvusvaheline Spordikohus CAS leidis, et kasvuhormooni testi piirväärtusi on käsitletud valesti, ja eestlane pääses võistluskeelust.

Johaugi juhtumis ei ole veel lõplikku tõde välja selgitatud ja norralannale on määratud eilse seisuga ainult kahekuuline ajutine võistluskeeld. Seetõttu on raske kindlalt hinnata, kas Johaugi versioon juhtunust on tõene või mitte. Paljude jaoks tundub kogu norralaste jutt siiski kahtlasena ja avalikkuse ette toodud versioon juhtunust on nende arvates lihtsalt hale katse end süüst puhtaks pesta.

Kui kogu jutt ongi ainult kattevari, siis tuleb tõdeda, et selle skeemi väljatöötamiseks on nähtud kõvasti vaeva. Siiski ei oleks see spordiajaloo kõige originaalsem ja värvikam vabandus. Ajalugu mäletab hoopis kummalisemaid selgitusi ning põhjendusi.

Raskused lugemisega

LaShawn Merritt (USA, kergejõustik). Sarnaselt Therese Johaugiga on pakendi lugemisega raskusi olnud ka USA 400 m jooksjal LaShawn Merrittil. 2009. ja 2010. aastal dopinguga põrunud kolmekordne olümpiavõitja kasutas aga veidike isiklikumat kraami.

Keelatud steroidi dehüdroepiandrosterooniga vahele jäänud Merrit kasutas enda sõnul peenise suurendamiseks mõeldud toodet ExtenZe, kuid ta ei lugenud väikses kirjas olnud teksti toote koostisosadest. Kaheaastase võistluskeeluga nõustunud jooksja tunnistas seejärel, et häbi on tema jaoks karistusest suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles