Indrek Kelk: loodame, et pakase korral aitab tunniajane nihutamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maratoni start võidakse tänavu külma ilma tõttu tunni võrra edasi lükata. Korraldajad langetavad lõpliku otsuse neljapäeval.
Tartu maratoni start võidakse tänavu külma ilma tõttu tunni võrra edasi lükata. Korraldajad langetavad lõpliku otsuse neljapäeval. Foto: Sille Annuk

16 aastat tagasi sõitis Tartu maratoni praegune pea­korraldaja Indrek Kelk isa vana Opel Asconaga paraja ajavaruga talvise suusapeo starti.  Kohale jõudes teavitati aga kõiki osalejaid stardi tunni­ajasest edasilükkamisest.



«Mis seal’s ikka. Kui nii, siis nii,» mõtles Kelk ja istus isa vanasse Opelisse starti ootama. Paraku ütles auto kütteseade üles ning Kelk kirus endamisi külma ilma ja isa vana autot. Alles siis, kui 22-kraadise pakase tõttu edasilükatud maratonile start anti, tundis Kelk, kuidas eluvaim taas sisse tuleb.

Nüüd ei sõida Kelk enam ammu isa vana Opeliga, kuid Tartu maratoni ähvardab siiski tunniajane edasilükkamine. Päris sajaprotsendiliselt pole välistatud ka veel mustem versioon – maratoni ärajäämine.

Rahvusvahelistest reeglitest lähtudes satub maratoni toimumine ohtu siis, kui õhutemperatuur raja enamikus osas on alla –25 kraadi. Vähemalt praegustel andmetel pole nii krõbedat külma õnneks näha. Ent ilma­prognoosid võivad veel muutuda.

22-kraadine pakane

«Kuus päeva enne maratoni tehtavad ennustused pole kuigi täpsed. Arutasime olukorda sünoptikutega ning nemad ütlesid, et kolmapäeval ja neljapäeval antakse juba sellised andmed, mis ka paika peavad,» avaldas Tartu maratoni peakorraldaja Kelk, kes eile koos korraldustoimkonnaga otsustas, et 40. korda peetav spordipidu toimub.

Eelkõige lähtuti spetsiaalselt Tartu maratoni jaoks tehtud ilma­ennustusest, mis andis spordisõpradele võrdlemisi positiivse sõnumi – ööl vastu pühapäeva valitseb 22-kraadine pakane ning päeva jooksul tõuseb temperatuur kümne pügala võrra. «Lubatakse pea tuulevaikset ja päikselist ilma. See ennustus on koostatud spetsiaalselt meie jaoks ning me usaldame nende andmeid. Kõik ülejäänud ennustused on meie jaoks mitteametlikud,» avaldas Kelk, kes jälgis ka teisi ilmaprognoose. «Norra portaal yr.no ütleb, et laupäeva öösel on Tartus –28 ja pühapäeva päeval –21, Otepääl sama. Kui see tõele vastab, on meil natuke probleeme.»

Maratoni ärajätmise otsus langetataks siiski viimases hädas. Siis, kui pole muid abinõusid, nagu stardi edasilükkamine, võimalik vastu võtta. «Ilmaprognoosid võivad hullemaks minna. Loodame, et tunniajane nihutamine aitab pakase korral,» nentis Kelk, kelle sõnul pole võimalik maratoni toimumiskuupäeva edasi lükata.

Nagu ta ise ütles: Tartu maraton toimub kas 20. veebruaril või ei toimu üldse. «See võistlus on kogu maailma kontekstis suur ja oluline asi. Kuulume FISi kalendrisse ning oleme seotud konkreetse kuupäevaga,» selgitas Kelk.

Selgeltnägija ennustus

Juhul kui korraldajad peavad maratoni krõbeda ilma tõttu siiski ära jätma, suusasõbrad oma osavõturaha tagasi ei saa. Reeglites on ette kirjutatud, et kui maraton jäetakse ära korraldajatest mitteolenevatel asjaoludel, siis raha ei tagastata.

Kelk ise loodab aga südamest, et mustemat versiooni ei rakendata ja ilmataat saadab Eestisse pühapäevaks temperatuuri, millega kannataks maratoni läbida.

Neljapäeval koguneb korraldustoimkond taas ning siis otsustatakse, kas maratoni start lükatakse tunni võrra edasi või mitte. «Neljapäeval hiljemalt kella 12ks päeval tahame oma otsuse avalikuks teha,» sõnas Kelk, kes eile pidi uinumiseks unerohtu võtma. Pingelise perioodi tõttu muudmoodi ta sõba silma enam ei saa.

Õnneks ei kummita sama probleem Aino Sirkelit, kes on Tartu maratonil osalenud juba 26 korda. Tema saab ikka rahulikult magada, sest on veendunud – tänavune maraton juba ära ei jää!

«Ma pole seda hetkekski kartnud. Üks selgeltnägija ennustas samuti, et tänavuse Tartu maratoni ajal valitseb sootuks suur sula,» selgitas Sirkel, kes käis pühapäeval ka avatud rajal sõitmas. «Ma pole nii külmaga veel sõitnudki. Aga –16 kraadiga polnud viga – ära ei külmunud! Panin ennast soojalt riidesse.»

Pakase kaitseks
•    Vähemalt kolmekihiline riietus
•    Vältige sõrmkindaid
•    Katke suusasaapad spetsiaalse kattega
•    Kandke buffi (torusall)
•    Katke nägu rasvase kreemiga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles