Eesti esisprinterid jätavad Drammeni etapi vahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Simonlatser (paremalt), Kein Einaste ja Peeter Kümmel Drammeni MK-etapil kaasa ei tee.
Timo Simonlatser (paremalt), Kein Einaste ja Peeter Kümmel Drammeni MK-etapil kaasa ei tee. Foto: Raigo Pajula

Juba detsembris otsustasid Eesti praegused esisprinterid Kein Einaste, Peeter Kümmel ja Timo Simonlatser üheskoos norralasest treeneri Bjørn Kristianseniga, et jätavad Drammeni MK-etapi vahele. Hoolimata sellest, et sarnaselt Holmenkolleni MMiga sõidetakse seal vabatehnikasprinti.



«Neli päeva enne MMi ei pruugi nii tugeva stardi kasutegur kõige suurem olla. Eriti veel nüüd, kus nädalavahetuseks lubatakse võistluspaika kuni 15-kraadist pakast,» selgitas Simonlatser.

Eesti suusakoondise peatreeneri Mati Alaveri sõnul analüüsiti Drammeni etapil osalemist väga põhjalikult. Eelkõige saigi määravaks MMi vabatehnika­sprint, mis peetakse vaid neli päeva pärast MK-etappi. «Pigem oli meil see kartus, et meie sprinterid ei taastu Drammeni etapist nii kiiresti ära kui vaja,» selgitas Alaver.

Eesti koondislastest stardib pühapäeval sprindis vaid Anti Saarepuu, keda juhendab peatreener ise. Võimalus antakse ka nii-öelda teise ešeloni meestele ehk siis Vahur Teppanile, Raido Ränkelile, Siim Sellisele ja Andres Kollole.

Küsimusele, miks Saarepuu erinevalt Kümmelist, Einastest ja Simonlatserist siiski Drammenis võistleb, vastas Alaver: «Anti treening on teistmoodi üles ehitatud. Tal on tarvis enne MMi tugevalt tööd teha.»

Ka Saarepuu uskus, et neli päeva enne MMi tehtav tugev pingutus tuleb talle kasuks. Isegi vaatamata sellele, et ta pärast Drammeni etapi kaheks päevaks koju tagasi sõidab. MMile jõuab ta päev enne võistlust. «Kodus saan rahulikumalt treenida. Siin püsib vaim ka värskem. Emotsionaalselt peaks koduskäik kasuks tulema,» selgitas Saarepuu.

Eilseks oli enam-vähem selge ka see, et paarissprindis teevad kaasa Kein Einaste ja Peeter Kümmel. Tänavuse hooaja varasemate tulemuste põhjal on just nemad klassikasprindis parimaid tulemusi näidanud. «Treener langetab lõpliku otsuse kohapeal. Aga praeguse seisuga sõidan mina nii vabatehnikat kui ka paarissprinti,» selgitas Einaste.

Laupäeval Drammenis peetaval 15 km eraldistardist klassikasõidus teevad kaasa Andrus Veerpalu, Jaak Mae, Aivar Rehemaa ja Algo Kärp.

Kui kahekordne olümpiavõitja saab Davosis korralikes oludes treenida, siis ülejäänud koondislased peavad Eestis käredat pakast taluma.

Alaveri sõnul on ohtude vältimiseks treeningute algusajad paari tunni võrra edasi nihutatud ning sportlased treenivad maskidega. Vajadusel lühendatakse ka treeninguid. Seni veel ükski koondislane külma tõttu haigestunud pole. «Loodame, et seda ei juhtugi,» sõnas Alaver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles