Veerpalu seis pole paranenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu vaevleb jätkuvalt haiguse küüsis.
Andrus Veerpalu vaevleb jätkuvalt haiguse küüsis. Foto: Raigo Pajula

«Kahjuks pole Andruse seis paranenud. Midagi pole teha – palavik ei taha kuidagi järele anda,» ohkas doktor Tarvo Kiudma kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu olukorda kommenteerides.


Kiudma suhtleb Veerpaluga iga päev. Vahel isegi paar korda päevas. Rõõmustavaid sõnumeid pole tal aga sellest hoolimata anda. Mis vast kõige kurvem – nii vilets polevat kahekordse olümpiavõitja seis ühegi tiitlivõistluse eel veel olnud. «37,1-, 37,2- või 37,5-kraadine palavik – vahet isegi pole. Palavik on palavik. Olukord on kehv,» võttis Kiudma Veerpalu seisundi kokku.

Kui veel neljapäeval kartis Kiudma, et haigus võib võtta sootuks hullema pöörde ning kulmineeruda näiteks põskkoopapõletikuga, siis eilseks seda õnneks juhtunud polnud. Samas polnud Veerpalu tervis ka paremaks läinud. «Seis on sama – pole läinud ei paremaks ega ka halvemaks. Palavik püsib,» kinnitas Kiudma, kes on Veerpalu juba aastaid ravinud.  

Otsustavad päevad

Nende aastate jooksul on ta näinud, et seesugused viirused ei mõju ühegi tippsportlase vormile hästi. Saati siis veel Veerpalu omale. «Kas selline sunnitud puhkus võiks talle kasuks tulla? Ei, kindlasti mitte. Temale pole need kunagi kasuks tulnud. Kui ikka haigus on sees, siis pole nii, et lähed võistlustele ja kohe võidad,» sõnas Kiudma, kes ei osanud öelda, millal Veerpalu haigus taanduma võiks hakata. Igaühel on see individuaalne – seetõttu ei soovinud ta sel teemal ka spekuleerida.

Kuna Oslo MMi 15 km klassikasõiduni on jäänud vaid kaheksa päeva, vajab Veerpalu hädasti tugevaid treeninguid. Palavikuga pole võimalik neid aga teha. Sestap tuleb lähiajal võtta vastu raske otsus: kas osaleda Oslo MMil või mitte? «Paar lähemat päeva on nüüd määravad. Ma ei oska öelda, mis oleks otsustamiseks viimane kuupäev,» sõnas Kiudma, kelle sõnul Veerpalu täna doktor Toomas Teini vastuvõtule ei lähe. «Praegu pole seda vaja, sest Andrus ei saa trenni teha. Seetõttu ei tee ka põlv valu.»

Ka füsioterapeut Lauri Rannama sõnul on põlvevalu praegu Veerpalu jaoks teisejärguline probleem. Esmalt on vaja viirushaigus seljatada. «Kolmapäeval sõidan Otepääle ja ehk saan siis Andrusegagi kokku. Praegu ootan, kuni haigus taanduma hakkab,» nentis Rannama.

Eile õhtul Drammeni MK-etapilt koju jõudnud suusakoondise peatreener Mati Alaver polnud jõudnud oma kuulsaima õpilasega veel sõnu vahetada. Laupäeva õhtul andis Veerpalu aga peatreenerile sama sõnumi, mis Kiudmalegi – paranemismärke pole.

Rehemaa alles 74.

Küll aga olevat leevenenud Jaak Mae seljahädad. Laupäeval sai ta Drammeni MK-etapil esmakordselt sel hooajal valuvabalt võistelda. Pidurit enam peal polnud. Tasuks 25. koht, kaotust rootslasest võitjale Daniel Rickardssonile 1.39,0. Seda on rohkem, kui olümpiapronks hooaja alguses lootis, kuid vähem, kui ta vahepeal kartis. «Loodetavasti õnnestub sealt enne MMi veel kärpida. Muidugi on kahju, et vigastuspaus nii pikk oli. Seetõttu jäid mõned asjad tegemata,» sõnas Mae, kelle sõnul on vorm tunduvalt parem kui Otepää MK-etapil.

Sama ei saanud kahjuks öelda 74. koha saanud Aivar Rehemaa, kellel kogunes kaotust võitjale 3.24,6. Rehemaa sõnul pole olukord siiski lootusetu. «Midagi head muidugi öelda pole, aga ma ei tahaks uskuda, et tegelikult nii kehv olen. Ega see tulemus enesekindlust ei süsti, aga päris põõsasse ei tahaks püssi samuti visata. Viimased trennid on väga rasked olnud ja ma pole nendest veel taastunud. Usun, et MMi ajaks on seis juba parem,» nentis Rehemaa, kelle põhidistants MMil sõidetakse 6. märtsil. Pole võimatu, et endine juunioride maailmameister otsustab loobuda ka MMi suusavahetusega sõidust. Otsuse langetab ta lähiajal.

Drammeni etapi tulemused
Mehed. Sprint (V) 1. Emil Jönsson (Rootsi), 2. Alex Harvey (Kanada), 3. Petter Northug (Norra) … 16. Andres Kollo, 24. Vahur Teppan, 50. Anti Saarepuu , 51. Siim Sellis, 57. Raido Ränkel.
15 km (kl) 1. Daniel Rickardsson (Rootsi) 37.19,1, 2. Martin Johnsrud Sundby (Norra) +29,0, 3. Petter Northug (Norra) +30,0 … 25. Jaak Mae +1.39,0, 31. Karel Tammjärv +1.46,9, 35. Algo Kärp +1.53,5, 74. Aivar Rehemaa +3.24,6.

Naised. Sprint (V) 1. Kikkan Randall (USA), 2. Maiken Caspersen Falla (Norra), 3. Charlotte Kalla (Rootsi) … 37. Triin Ojaste, 60. Piret Pormeister, 68. Kaija Udras.
15 km (kl). 1. Marit Bjørgen (Norra) 27.31,9, 2. Justyna Kowalczyk (Poola) +17,3, 3. Aino Kaisa Saarinen (Soome) +23,6 … 45. Laura Rohtla +3.05,7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles